Zupa grochowa wigilijna.rtf

(241 KB) Pobierz

Zupa grochowa wigilijna        

 

Składniki:

25 dag grochu średniego, 1 seler, 1 marchew, 2 ziemniaki, 5 dag masła, 3 dag mąki, 2l wody, sól.
 

Przepis:

Groch umyć i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie jeden dzień naprzód. Gotować następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczył (2 litry). Marchew i seler umyć, obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu. Nieco później dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Gotować do całkowitego rozgotowania się grochu i warzyw. Dodać soli do smaku i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Gdy ubytek wody podczas gotowania jest bardzo duży, wówczas można go uzupełnić odpowiednią ilością wrzącej wody.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin