Aby przejść do danego tematu przytrzymaj ctrl i kliknij lewym przyciskiem mychy J
Zawartość
1. czynniki kształtujace stan zdrowia społeczeństwa (4) i ich wielkości procentowe 1
2. zdrowie wg WHO 2
3. zagrożenia zdrowia związane z odżywianiem: błędy ilościowe, jakościowe 2
4. Zalecenia żywieniowe proponowane przez WHO: 2
5. Zagrożenia wynikające z uzależnienia: 3
6. typy uzależnień wg WHO i przykład do każdego 9
7. Objawy uzależnienia od narkotyków 9
8. czynniki ryzyka ch. Społecznych i cywilizacyjnych 11
Alergie 14
9. czynniki ryzyka chorob ukł. Krazenia (modyfikujące i niemodyfikujące ) 17
10. Czynniki rakotwórcze możemy podzielić na chemiczne, fizyczne i biologiczne. 18
11. programy profilaktyczne realizowane w Polsce 19
12. globalne zagrozenia zdrowia w krajach rozwinietych i rozwijających się 19
13. znac pojecia: promocja zdr, edukacja, profilaktyka 20
14. wskaźnik BMI i WHR – prawidłowe wartości, jak je obliczamy 20
15. warunki promocji zdrowia, obszary, kierunki. 21
1. czynniki kształtujace stan zdrowia społeczeństwa (4) i ich wielkości procentowe
To jest od pani dr Pacian z zajęć:
50-60% - styl zycia
20% - czynniki Środowiskowe ( biologiczne, chemiczne, fizyczne np. w miejscu pracy, w tym tez są czynniki psychospołeczne)
15% - czynniki Genetyczne
10% - jakość opieki zdrowotnej
a to z netu:
Czynniki kształtujące zdrowie
1. 5-10% czynniki genetyczne
2. 5-10% czynniki środowiskowe
3. 20-25% środowisko społeczne
4. 10-20% medycyna naprawcza
5. 40-60% styl życia
…dużo się nie różni ale jednak, nauczyć się do wyboru do koloru…dosłownie J
2. zdrowie wg WHO
Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby, czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia).
3. zagrożenia zdrowia związane z odżywianiem: błędy ilościowe, jakościowe
Bledy jakościowe:
· nieregularne spozywanie posiłków
· spozywanie dużej ilości posiłków przed snem
· spozywanie żywności zanieczyszczonej
· zjadanie w pospiechu, stresie
· niewlasciwa temperatura posiłków
· zbyt szybkie odstawianie niemawlat od piersi
Bledy ilościowe:
· niewlasciwa kaloryczność w stosunku do zapotrzebowania organizmu
· nadmiar lub niedobor składników odżywczych w diecie
4. Zalecenia żywieniowe proponowane przez WHO:
To jest od Pani Dr i jest prawidłowo:
Tluszcze 30% energii dziennej
Cholesterol <300mg/dzien
Bialko 15%
Węglowodany 55%
Cukier 10%
Błonnik pokarmowy 40 g/dzien
Sol 6 g/dzien
…a dla ogólnego dokształcenia można przeczytać poniższe (to z prezentacji)
• udział energi z białka u osób dorosłych powinien wynosić ok. 12%, a w odniesieniu do dzieci, ok. 13 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego
• udział białka zwierzęcego powinien stanowić ok ½, a w przypadku dzieci i młodzieży oraz ciężarnych i karmiących kobiet nawet ¾ ogolnej ilości spożywanego dzienie białka
udział energi z węglowodanów powinien sięgać 56-65% calodziennego zapotrzebowania energetycznego, przy czym z cukrow prostych nie powinien być wyższy niż 10-12%
• w odniesieniu do zdrowej populacji dorosłej udzial energii z tluszczow ogółem nie powinien przekraczać 30% calodziennego zapotrzebowania energetycznego,. W przypadku dzieci i młodzieży udzial tłuszczów powinien sięgać 33%, a u osob starszych i z chorobą niedokrwienną serca tylko około 25%
• proporcje kwasów tłuszczowych nienasyconych do jednonienasyconych i nasyconych powinny wynosić w przybliżeniu 1:1:1
• poziom cholesterolu w diecie nie powinien przekraczać 300mg/dzień
• zawartość błonika pokarmowego 20-40g/dzień
• zawartość soli kuchennej 5-7g/dzień
5. Zagrożenia wynikające z uzależnienia:
Alkohol
Układ krążenia:
Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia:
• Nadciśnienia tętniczego,
• Zaburzeń rytmu serca (migotanie i trzepotanie przedsionków, częstoskurcz komorowy i migotanie komór),
• Kardiomiopatii alkoholowej (zwyrodnienie komórek miąższowych, stłuszczenie i powiększenie serca),
• Udarów krwotocznych mózgu,
• Krwawień śródczaszkowych.
Układ pokarmowy:
Alkohol działa szkodliwie na każdy z elementów przewodu pokarmowego, co powoduje częstsze występowanie u osób pijących objawów charakterystycznych dla tego układu:
Bóle brzucha
Biegunki
Krwawienia
Przełyk-: Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa częstość występowania:
• Refluksu żołądkowo- przełykowego,
• Zapalenia przełyku,
• Przełyku Baretta (adaptacyjna metaplazja nabłonka wielowarstwowego płaskiego przełyku w nabłonek walcowaty i gruczołowy typu żołądkowego wyzwolona drażnieniem przez sok żołądkowy),
Żołądek- Etanol poprzez swoje działanie bezpośrednio drażniące może powodować ostre zapalanie żołądka oraz przewlekłe zapalenie żołądka i dwunastnicy.
Jelito:
- Alkohol powodując uszkodzenie struktury i funkcji kosmków jelitowych oraz zmianę funkcji motorycznych jelit prowadzi do wystąpienia przewlekłego nieżytu jelita, zespołu złego wchłaniania oraz przewlekłych biegunek.
- Niedobory pokarmowe powstałe w efekcie wymienionych zaburzeń dotyczą głównie witaminy B1 oraz E.
Trzustka- Nadużywanie alkoholu powoduje ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
Wątroba- W zależności od ciężkości uszkodzenia wątroby wyróżniamy trzy podstawowe zespoły chorobowe:
Stłuszczenie wątroby
Alkoholowe zapalenie wątroby
Alkoholowa marskość wątroby
Układ nerwowy:
Uszkodzenia układu nerwowego na skutek alkoholu, powoduje zmiany zarówno w układzie obwodowym, jak i ośrodkowym.
Silne działanie neurotoksyczne mają produkty kondensacji metabolitów alkoholu z metabolitami dopaminy. Alkohol przyczynia się także do zwiększonej urazowości czaszki i mózgu oraz do częstszego występowania krwawień domózgowych (krwiaki podtwardówkowe, krwotoki podpajęczynówkowe, udary).
Polineuropatia alkoholowa (spowodowana toksycznym uszkodzeniem funkcji nerwów obwodowych).
Układ endokrynny:
podwyższony poziom kortyzolu,
rozchwianie osi podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowej,
obniżenie poziomu trójjodotyroniny,
obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn,
zaburzenie miesiączkowania, cykle bezowulacyjne, przyspieszenie menopauzy u kobiet.
Układ odpornościowy:
...
fizjoterapia_um