Opracowanie zagadnień.doc

(181 KB) Pobierz

Aby przejść do danego tematu przytrzymaj ctrl i kliknij lewym przyciskiem mychy J

Zawartość

1.              czynniki kształtujace stan zdrowia społeczeństwa (4) i ich wielkości procentowe              1

2.              zdrowie wg WHO              2

3.              zagrożenia zdrowia związane z odżywianiem: błędy ilościowe, jakościowe              2

4.              Zalecenia żywieniowe proponowane przez WHO:              2

5.              Zagrożenia wynikające z uzależnienia:              3

6.              typy uzależnień  wg WHO i przykład do każdego              9

7.              Objawy uzależnienia od narkotyków              9

8.              czynniki ryzyka ch. Społecznych i cywilizacyjnych              11

Alergie              14

9.              czynniki ryzyka chorob ukł. Krazenia (modyfikujące i niemodyfikujące )              17

10.              Czynniki rakotwórcze możemy podzielić na chemiczne, fizyczne i biologiczne.              18

11.              programy profilaktyczne realizowane w Polsce              19

12.              globalne zagrozenia zdrowia w krajach rozwinietych i rozwijających się              19

13.              znac pojecia: promocja zdr, edukacja, profilaktyka              20

14.              wskaźnik BMI i WHR – prawidłowe wartości, jak je obliczamy              20

15.              warunki promocji zdrowia, obszary, kierunki.              21

 

1.      czynniki kształtujace stan zdrowia społeczeństwa (4) i ich wielkości procentowe

 

 

To jest od pani dr Pacian z zajęć:

 

50-60% - styl zycia

 

20% -  czynniki Środowiskowe ( biologiczne, chemiczne, fizyczne np. w miejscu pracy, w tym tez są czynniki psychospołeczne)

 

15% - czynniki Genetyczne

 

10%  -  jakość opieki zdrowotnej

 

 

a to z netu:

 

Czynniki kształtujące zdrowie

1.      5-10% czynniki genetyczne

2.      5-10% czynniki środowiskowe

3.      20-25% środowisko społeczne

4.      10-20% medycyna naprawcza

5.      40-60% styl życia

 

…dużo się nie różni ale jednak, nauczyć się do wyboru do koloru…dosłownie J

 

2.      zdrowie wg WHO

 

Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby, czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia). 

 

3.      zagrożenia zdrowia związane z odżywianiem: błędy ilościowe, jakościowe

 

Bledy jakościowe:

·          nieregularne spozywanie posiłków

·          spozywanie dużej ilości posiłków przed snem

·          spozywanie żywności zanieczyszczonej

·          zjadanie w pospiechu, stresie

·          niewlasciwa temperatura posiłków

·          zbyt szybkie odstawianie niemawlat od piersi

Bledy ilościowe:

·          niewlasciwa kaloryczność w stosunku do zapotrzebowania organizmu

·          nadmiar lub niedobor składników odżywczych w diecie

 

4.      Zalecenia żywieniowe proponowane przez WHO:

To jest od Pani Dr i jest prawidłowo:

 

Tluszcze 30% energii dziennej

Cholesterol <300mg/dzien

Bialko 15%

Węglowodany 55%

Cukier 10%

Błonnik pokarmowy 40 g/dzien

Sol 6 g/dzien

 

…a dla ogólnego dokształcenia można przeczytać poniższe (to z prezentacji)

 

         udział energi z białka u osób dorosłych powinien wynosić ok. 12%, a w odniesieniu do dzieci, ok. 13 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego

         udział białka zwierzęcego powinien stanowić ok ½, a w przypadku dzieci i młodzieży oraz ciężarnych i karmiących kobiet nawet ¾ ogolnej ilości  spożywanego dzienie białka

udział energi z węglowodanów powinien sięgać 56-65% calodziennego zapotrzebowania energetycznego, przy czym z cukrow prostych nie powinien być wyższy niż 10-12%

         w odniesieniu do zdrowej populacji dorosłej udzial energii z tluszczow ogółem nie powinien przekraczać 30% calodziennego zapotrzebowania energetycznego,. W przypadku dzieci i młodzieży udzial tłuszczów powinien sięgać 33%, a u osob starszych i z chorobą niedokrwienną serca tylko około 25%

           proporcje kwasów tłuszczowych nienasyconych do jednonienasyconych i nasyconych powinny wynosić w przybliżeniu 1:1:1

         poziom cholesterolu w diecie nie powinien przekraczać 300mg/dzień

         zawartość błonika pokarmowego 20-40g/dzień

         zawartość soli kuchennej 5-7g/dzień

 

 

5.      Zagrożenia wynikające z uzależnienia:

 

Alkohol

 

Układ krążenia:

 

Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia:

 

         Nadciśnienia tętniczego,

         Zaburzeń rytmu serca (migotanie i trzepotanie przedsionków, częstoskurcz komorowy i migotanie komór),

         Kardiomiopatii alkoholowej (zwyrodnienie komórek miąższowych, stłuszczenie i powiększenie serca),

         Udarów krwotocznych mózgu,

         Krwawień śródczaszkowych.

 

           Układ pokarmowy:

ž          Alkohol działa szkodliwie na każdy z elementów przewodu pokarmowego, co powoduje częstsze występowanie u osób pijących objawów charakterystycznych dla tego układu:

ž          Bóle brzucha

ž          Biegunki

ž          Krwawienia

 

Przełyk-: Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa częstość występowania:

         Refluksu żołądkowo- przełykowego,

         Zapalenia przełyku,

         Przełyku Baretta (adaptacyjna metaplazja nabłonka wielowarstwowego płaskiego przełyku w nabłonek walcowaty i gruczołowy typu żołądkowego wyzwolona drażnieniem przez sok żołądkowy),

 

Żołądek- Etanol poprzez swoje działanie bezpośrednio drażniące może powodować ostre zapalanie żołądka oraz przewlekłe zapalenie żołądka i dwunastnicy.

 

Jelito:

- Alkohol powodując uszkodzenie struktury i funkcji kosmków jelitowych oraz zmianę funkcji motorycznych jelit prowadzi do wystąpienia przewlekłego nieżytu jelita, zespołu złego wchłaniania oraz przewlekłych biegunek.

- Niedobory pokarmowe powstałe w efekcie wymienionych zaburzeń dotyczą głównie witaminy B1 oraz E.

 

Trzustka- Nadużywanie alkoholu powoduje ostre i przewlekłe zapalenie trzustki

 

Wątroba- W zależności od ciężkości uszkodzenia wątroby wyróżniamy trzy podstawowe zespoły chorobowe:

—          Stłuszczenie wątroby

—          Alkoholowe zapalenie wątroby

—          Alkoholowa marskość wątroby

 

Układ nerwowy:

ž          Uszkodzenia układu nerwowego na skutek alkoholu, powoduje zmiany zarówno w układzie obwodowym, jak i ośrodkowym.

ž          Silne działanie neurotoksyczne mają produkty kondensacji metabolitów alkoholu z metabolitami dopaminy. Alkohol przyczynia się także do zwiększonej urazowości czaszki i mózgu oraz do częstszego występowania krwawień domózgowych (krwiaki podtwardówkowe, krwotoki podpajęczynówkowe, udary).

ž          Polineuropatia alkoholowa (spowodowana toksycznym uszkodzeniem funkcji nerwów obwodowych).

 

Układ endokrynny:

ž          podwyższony poziom kortyzolu,

ž          rozchwianie osi podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowej,

ž          obniżenie poziomu trójjodotyroniny,

ž          obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn,

ž          zaburzenie miesiączkowania, cykle bezowulacyjne, przyspieszenie menopauzy u kobiet.

 

 

Układ odpornościowy:

ž...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin