Tort makowy.doc

(75 KB) Pobierz
Tort makowy

Tort makowy

 

Składniki

·         Ciasto:

·         150 g (15 łyżek) maku

·         70 g migdałów

·         100 g masła

·         150 g (9 łyżek) cukru

·         1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

·         6 jajek

·         1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         Masa:

·         1 Masa śmietanowa o smaku

śmietankowym Dr. Oetkera

·         500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.

·         słoik dżemu z kwaśnych owoców

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy. Piec około 60 - 70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 160oC - 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 160oC - 170oC (powinien być podgrzany) Wystudzony tort przekroić na trzy blaty. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie przykryć go środkowym blatem. Połową gotowej masy śmietanowej przełożyć kolejną warstwę tortu. Na masę nałożyć ostatni blat i udekorować go pozostałą częścią masy. Do czasu podania przechowywać w lodówce

.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin