fizjologia ukl pokarmowy cw.doc

(78 KB) Pobierz

Hormony żołądkowo jelitowe:

uwalniane w wyniku tego ze pokarm powoduje rozciągnięcie żołądka i wydzielają się hormony jelit i żołądka. Jest to bodziec mechaniczny.

 

1 z tych hormonów ma odmienne działanie. Grelina działa odwrotnie i pobudza ośrodek głodu. Reszta hamuje. Hormonów dobrze poznanych jest kilkanaście. Z układu pokarmowego najczęściej pytania dotyczą hormonów żołądka, jelit. Hormony:

 

Peptyd tyrozyna – tyrozyna (YY):

-        wydzielany z komórek z okrężnicy, dwunastnicy, jelicie grubym i krętym

-        hamuje łaknienie

-        działanie odbywa się poprzez hamowanie neuropeptydu Y z neuronu jądra łukowatego

-        ilość uwalnianego hormonu jest proporcjonalna do spożywanego pokarmu, głównym aktywatorem są tłuszcze

-        najniższe stężenie jest rano, po posiłku u zdrowych ludzi wzrasta (u osób otyłych stężenie tego peptydu pozostaje niskie nawet po spożytym posiłku)

 

Cholecystokinina (CKK):

-        wydzielana po spożyciu białek i tłuszczów przez komórki błony śluzowej

-        opóźnia opróżnianie żołądka

-        hamuje motorykę jelita grubego

-        stymuluje wydzielanie soku żołądkowego

-        pobudza motorykę jelita cienkiego

-        część CKK przenika do krwi i pobudza trzustkę oraz pęcherzyk żółciowy do wydzielania enzymów trawiennych

 

Grelina:

-        działa aktywująco na ośrodek głodu

-        nazywana hormonem żarłoczności

-        produkowana przez komórki w żołądku nazwane komórkami greliny

-        poza żołądkiem produkowana jest w wątrobie, nerkach, trzustce

-        im większy odczuwamy głód, tym stężenie greliny wzrasta

-        odkryta w 1999 r.

-        po posiłku stężenie greliny znacznie się zmniejsza

-        u osób otyłych nie następuje zmniejszenie stężenia greliny po posiłku

-        wzrost stężenia greliny powodują : gastryna, dieta niskobiałkowa, wagotomia; inhibicja, dieta wysokotłuszczowa, interleukina B, glukoza, hormon wzrostu

-        najsilniejszy stymulator wydzielania hormonu wzrostu

 

Tkanka tłuszczowa:

uwalnia wiele substancji np. leptynę.

 

Leptyna:

ñ          w podwzgórzu znajdują się receptory dla leptyny

ñ          im większa objętość tkanki tłuszczowej tym większa synteza i uwalnianie leptyny

ñ          w ten sposób tkanka tłuszczowa reguluje swoją objętość wysyłając sygnał sytości

ñ          hamuje syntezę i sekrecje NPY w jadrze łukowatym

ñ          hamuje wydzielanie greliny

ñ          zwiększa uwalnianie peptydu alfamelanotropowego oraz CART

ñ          u osób otyłych występuje leptynooporność

ñ          we krwi mogą krążyć przeciwciała przeciw leptynie

ñ          może być zakłócone przechodzenie przez barierę krew-mozg

ñ          uwalniana jest przez adipocyty

 

Kontrola krótkoterminowa i długoterminowa doczytać. Oraz teoria glukostatyczna.

 

Teoria aminokwasowo-statyczna:

- ilość spożywanego pokarmu zależy od zawartości białek w organizmie

- duża zawartość białek zmniejsza łaknienie

- mała zawartość zwiększa łaknienie

 

Temperatura otoczenia:

-        przyspiesza metabolizm – zwiększone łaknienie

-        metabolizm latem się zmniejsza – łaknienie jest mniejsze.

 

Temperatura ciała:

- zespół zachowań towarzyszących chorobie – sickness behaviour

- zmniejszone łaknienie przy wysokiej T ma na celu zmniejszenie łaknienia (droga pokarmu jest główną droga nabywania patogenów)

- również zazwyczaj zmniejszone zapotrzebowanie na mięso, co również ma związek z bakteriami – aby nie wprowadzać żelaza do organizmu

 

Strefa klimatyczna również reguluje w pewien sposób ośrodek głodu i sytości. Klimat wysokogórski – łaknienie zmniejsza się.

Gruczoły ślinowe – ślinianki (3 pary)

-        ślinianki przyuszne

-        podjęzykowe

-        podżuchwowe

odpowiadają za 75% wydzielanej śliny, udział w wytwarzaniu śliny zależy od tego czy jest to okres międzytrawienny.

 

Tworzenie śliny:

1 etap: wytworzenie śliny składem przypominającej osocze

2 etap: ślina ostateczna na poziomie przewodów wyprowadzających

w pęcherzyku ślina pierwotna (podobna do osocza)

 

Komórki mioepitelialne – ich kurczenie się powoduje wypływ śliny ze ślinianki.

 

właściwości buforujące/osmolarność, ślina pH w spoczynku 7, w trakcie żucia wzrasta do 8,

1,5 l śliny/dzień – podlega rytmowi dobowemu, za dnia 0,5 ml na minutę, w nocy 0,1 ml na minutę

Zimą jest większa objętość wytwarzanej śliny, mineralokortykosteroidy i hormony płciowe mają największy wpływ na ilość wytwarzanej śliny, leki antycholinergiczne, antyhistaminowe, zmniejszające ciśnienie krwi (diuretyki) wpływają na ilość wytwarzanej śliny.

 

kserostomia – zmniejszanie się ilości wytwarzanej śliny.

 

Kwaśny pokarm pobudza ślinianki do wytworzenia śliny. Głównym składnikiem śliny jest woda. Również duża ilość białek. Występują tutaj enzymy trawienne: alfa-amylaza ślinowa (wiązanie alfa -1,4-glikozydowe) oraz lipaza odpowiadająca za trawienie tłuszczów. Ślina posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Zawiera mucyny (sklejanie się ścian bakterii), lizozym (własności przeciwbakteryjne).

 

Ślinianki przyuszne jako jedyne produkują białko gustynę – powoduje wzrost kubków smakowych.

 

Ślinianki dzielą się na surowicze, śluzowe i mieszane.

surowicześlina bogata w wodę i alfa-amylazę...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin