Zioła.doc

(48 KB) Pobierz

CO Z CZYM JEMY

PRZYPRAWY / ZIOŁA

NAJLEPSZE POŁĄCZENIA

anyż

ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser

bazylia

dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety

cynamon

bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia

papryka

pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki

czosnek

mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa

estragon

marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób

gałka muszkatołowa

donaty, puddingi, bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs

goździki

szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo

kminek

chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa

kolendra

zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty

koperek

pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane

kurkuma

pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy

liście laurowe

buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby

majeranek

biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety

mięta

galaretki, lody, sałatki owocowe, sałatka z sera wiejskiego, kapusta, marchewka, miętowy sos do chleba

oregano

pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona jagnięcia i cielęcina, ryba, sosy pomidorowe, szpinak, sok warzywny

pieprz

pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku

pietruszka

zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety

rozmaryn

Pieczona jagnięcia, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek

szafran

ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe

szałwia

wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek

tymianek

świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula

imbir

dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, grzane wino i piwo

 

ZIOŁA I PRZYPRAWY POMOCNE W ODCHUDZANIU I POLEPSZENIU PRACY UKŁADU TRAWIENNEGO

PRZYPRAWY / ZIOŁA

WŁAŚCIWOŚCI

żeń-szeń

obniża poziom glukozy we krwi, redukuje nadwagę, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego

czosnek

obniża poziom złego cholesterolu

koper włoski

zapobiega wzdęciom, oraz ma właściwości przeciwzapalne

pieprz kajeński (cayenne)

ułatwia trawienie, zawiera witaminę C i związki karotenowe korzystnie wpływające na cerę (nie używać w nadmiarze gdyż może podrażnić jelita)

rozmaryn

ułatwia trawienie

aloes

ułatwia trawienie i ma właściwości łagodzące

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin