PRZYPRAWY / ZIOŁA
NAJLEPSZE POŁĄCZENIA
anyż
ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser
bazylia
dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety
cynamon
bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia
papryka
pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki
czosnek
mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa
estragon
marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób
gałka muszkatołowa
donaty, puddingi, bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs
goździki
szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo
kminek
chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa
kolendra
zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty
koperek
pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane
kurkuma
pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy
liście laurowe
buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby
majeranek
biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety
mięta
galaretki, lody, sałatki owocowe, sałatka z sera wiejskiego, kapusta, marchewka, miętowy sos do chleba
oregano
pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona jagnięcia i cielęcina, ryba, sosy pomidorowe, szpinak, sok warzywny
pieprz
pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku
pietruszka
zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety
rozmaryn
Pieczona jagnięcia, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek
szafran
ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe
szałwia
wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek
tymianek
świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula
imbir
dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, grzane wino i piwo
WŁAŚCIWOŚCI
żeń-szeń
obniża poziom glukozy we krwi, redukuje nadwagę, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
obniża poziom złego cholesterolu
koper włoski
zapobiega wzdęciom, oraz ma właściwości przeciwzapalne
pieprz kajeński (cayenne)
ułatwia trawienie, zawiera witaminę C i związki karotenowe korzystnie wpływające na cerę (nie używać w nadmiarze gdyż może podrażnić jelita)
ułatwia trawienie
aloes
ułatwia trawienie i ma właściwości łagodzące
pid_j