Placuszki z cukinia (z miesiecznika "Dziecko" - trochę zmodyfikowane)1 mala cukinia1 mały zabek czosnku2 zoltka (surowe)maka pszennaszczypta soliodrobina pieprzudowolna zielenina (natka pietruszki, koperek, bazylia, wg uznania)oliwa ekstradziewiczaew. woda lub sok pomidorowyCukinie wyszorowac, sparzyc wrzatkiem, odciac konce (po ok. 2cm z kazdej str.), zetrzec na tarce o duzych oczkach. Zoltka wymieszac z wycisnietym czosnkiem, sola, pieprzem i maka (konsystencja gestej smietany). Jesli masa jest za gesta, dolac wode lub sok pomidorowy. Dodac starta cukinie i garsc zieleniny, wymieszac. Patelnie teflonowa wysmarowac oliwa (kilka kropli na recznik papierowy i posmarowac). Na goraca nakladac duza lyzka placki o srednicy ok. 6cm (niezbyt grube). Smażyć (a raczej suszyć) na lekko zloty kolor.
Mięsne kuleczkipierś kurzęca (lub inne mieso, np. cielęcina, udziec indyczy, ok. 200g)żółtkoposiekana zielenina (pietruszka, koperek) - ok. 2 łyżkiłyżeczka kaszy mannyszczypta soliszczypta słodkiej paprykiWszystkie składniki wkładam do blendera i miksuje na gładką masę (jesli jest za sucha, dodaje troche jogurtu naturalnego, jeśli wyjdzie za rzadka - wiecej kaszy manny), z której formuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Gotuję je na przez ok. 20 - 25minut (mozna tez ugotować w wywarze warzywnym). Podaję z gotowanymi warzywami (np. marchewką, brokułem, fasolka szparagowa - z mrozonek)
Potrawka z indyka z ziemniakami i koperkiem ("zwalona" z gerbera "Kuchni Smakosza", ale zmodyfikowana i u nas, po rozrzedzeniu woda, funkcjonuje jako "biała zupa")mięso indycze (ja używam z udzca) - ok. 40-50g3 srednie ziemniakipół małej pietruszki (korzenia)duza garść posiekanego koperku2 łyzki smietany 18%łyzka startego zoltego sera (np. mazdamer)sok jabłkowy (do smaku) np. Bobovitałyżeczka masłaMieso, pietruszkę i ziemniaki gotować na parze (przez ok. 20 minut). Po ugotowaniu rozdrobnic, dodac koperek, smietane, masło i ser zołty. Wymieszac z ok. 50ml soku jabłkowego, zagotować energicznie mieszajac.
indyk z jarzynami
· mrożona włoszczyzna (3 duże szczypty)
· 1 mały ziemniak
· 1/2 łyżeczki masła
· pierś indyka (40 g)
Mięso indyka gotujemy do miękkości razem z trzecią częścią warzyw. Pozostałe 2/3 gotujemy razem z ziemniakiem w niewielkiej ilości wody. gotowane mięso po pokrojeniu na drobne kawałki miksujemy z ugotowanym warzywnym wywarem. Na koniec dodajemy masło. Danie może być podawane jako samodzielny posiłek obiadowy
mięso z kurcząt z jabłkiem
· 1 średnie jabłko (80g)
· 1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g)
· 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
· 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
· 6070ml wody
· porcja=150g + 20 g gotowanego mięsa (pierś z kurczaka)
Jabłko płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem
· 1 średnie jabłko
· 1 łyżeczka masła
· 3 łyżeczki kleiku ryżowego
· 15 g piersi kurczaka
· 20 ml wody
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy, masło, wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
kalafiorowa z mięsem na rosole
· 90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2 małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki kalafiora (18 g)
· łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju słonecznikowego
· łyżeczka płatków ryżowych (5 g)
· 120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania
· mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
· 1 porcja = 180 g + 10 g mięsa
Warzywa starannie umyć obrać i opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować. Dodać oliwę lub olej. Wymieszać sprawdzić temperaturę podać dziecku
pulpety z cielęciny i kaszki manny
· 50g warzyw 1/4 małej marchwi (25g) 1/2 małej pietruszki (25g) 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
· 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny (70g)
· 2 łyżeczki kaszy manny (10g)
· 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki (2g)
· 1/2 surowego żółtka
· 150ml wody
· 1 porcja=90g
Należy zmielić cielęcinę i dodać żółtko (uprzednio sparzyć jajko) oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut.
papka warzywna z kurczęciem
· 1/2 marchewki
· 1/2 ziemniaka
· 2 różyczki brokuł
· 1 łyzeczka oleju sojowego
· 20 g surowego mięsa
· 100 ml wody
Warzywa myjemy, ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.
zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
· 1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g) ziemniak (50g)
· łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g)
· 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
· 100 ml. wody
· surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
· 1 porcja = 180g+10g gotowanego mięsa
Warzywa należy umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem . Mięso gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwkę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
ciasto bananowe
· 1kg bananów
· szklanka płatków owsianych
· kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
· 1 łyżka miodu
· 4 łyżki ziaren słonecznika
· 4 łyżki rodzynek
· łyżka oleju
Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczenie przez okres 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
Ciasto gruszkowe
ciasto gruszkowe
· 4 soczyste słodkie gruszki
· kilka łyżeczek mąki pszennej lub razowej
· łyżka miodu
Gruszki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczenie przez okres 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
deser morelowo-jabłkowy
· 1 morela (5og)
· 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej ( 5g)
· woda 50 g
· 1 porcja=150g
Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeni podajemy w salaterce.
kisiel z wiśni
· 1/2 szklanki wiśni (80g)
· 2 płaskie łyżeczki mączki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka cukru ( 5g)
· 50 ml wody
· 50 ml mleka następnego
Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polany mlekiem następnym ( przygotowanym zgodnie z instrukcją producenta).
zupa jarzynowa z cielęciną
...
falbala1