Fornetti.txt

(3 KB) Pobierz
Ciasto francuskie (ja zazwyczaj robi� z podw�jnej porcji )

Sk�adniki:
-300g maki
-300g mas�a
-1 �y�ka octu
-szczypta soli

Przygotowanie ciasta: Siekamy 270g maki z 30g mas�a.
 Dodajemy 150 ml zimnej wody wymieszanej z octem i sol�. 
Zagniatamy ciasto, przykrywamy i wk�adamy do lod�wki na 1 godz.

Przygotowanie t�uszczu: 270g mas�a obsypujemy 30g maki i zagniatamy. 
Mas� ma�lan� wk�adamy miedzy dwie warstwy folii spozywczej 
i rozwa�kujemy na kszta�t prostokata o grubo�ci ok 2cm. Wk�adamy do lod�wki na ok 30 min.

Wa�kowanie: Wyjmujemy z lod�wki ciasto i mas� ma�lan�. 
Ciasto rozwa�kowujemy na grubo�c ok 1 cm. 
Mas� ma�lana wyjmujemy z folii i ukladamy na jednej po�owie ciasta,
 przykrywamy druga i zlepaimy brzegi,tak aby mas�o nie wyszlo ze �rodka podczas wa�kowania.
 Ciasto rozwa�kowujemy , skladamy na 3 cz�sci i wkladamy do lod�wki na 30 min.
 P�niej znowu rozwa�kowujemy,
 skladamy na 3 cz�sci i na 30 min do lod�wki i tak jeszcze 3 razy. 







Czas przygotowania: 20 minut
Sk�adniki

    * 1 jajko
    * opakowanie �wie�ego ciasta francuskiego (ok. 270 g)
    * marmolada
    * papier do pieczenia
    * Z opakowania wychodzi oko�o 20 ciastek

Bardzo dobre ciasteczka.
Etapy przygotowania

1. Ciasto rozwin�� pokroi� w prostok�ty (ja kroj� w prost�k�ty o wimarach mniej wi�cej 6 cm na 7 cm).

2. Na ka�dy prostok�t w�o�y� p� �y�eczi marmolady. Ciasto z�o�y� na p� i lekko sklei�.

3. Ciastka u�o�y� na papierze do pieczenia, posmarowa� roztrzepanym jajkiem.

4. Piec w rozgrzanym piekarniku a� ciastka si zarumieni� oko�o 10 - 15 minut.

Z opakowania wychodzi oko�o 20 ciastek.









Sk�adniki:

    *

      opakowanie ciasta francuskiego (mo�na je dosta� we wszystkich wi�kszych marketach jest przechowywane w rega�ach ch�odniczych). Ja kupuj� ciasto francuskie w pobliskiej Biedronce za nieca�e 3 z�)
    *

      cukier puder (do posypania z wierzchu)
    * nadzienie: 1 jab�ko, cukier i cynamon

Spos�b przygotowania:

   1. Ciasto rozwijamy i rozk�adamy na stolnicy razem z papierem, w kt�ry jest zapakowane. Za pomoc� rade�ka (albo no�a do pizzy) tniemy na prostok�ty (mnie wychodzi ich zwykle 16).
   2. Jab�ko tniemy na ma�� kosteczk� (jak do sa�atki jarzynowej), dodajemy cukru i cynamonu wedle uznania (z tym ostatnim lepiej nie przesadza� aby nie wysz�y gorzkie).
   3. Na ka�dy prostok�t z ciasta nak�adamy jab�ek.
   4. Zlepiamy dwa kr�tsze boki prostok�ta. Aby lepiej si� sklei�y nale�y lekko zwil�y� palec w wodzie i przejecha� po jednej kraw�dzi.
   5. Na ka�dym ciasteczku robimy z wierzchu kilka uko�nych naci�� naci�cia rade�kiem.

Pieczenie:

Papier do pieczenia mo�na posmarowa� margaryn�.

Ciasteczka razem z papierem, na kt�rym le�� przek�adamy na blach� do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy przez ok. 15 minut (bez termoobiegu, w��czam grzanie tylko od g�ry aby sp�d si� za bardzo nie spiek�). Pieczemy a� z wierzchu b�d� mia�y �adny z�oty kolor.

Z jedzeniem nale�y poczeka� chwil� a� wystygn�, bo farsz w �rodku mo�e by� gor�cy. Ale lepiej nie czeka� zbyt d�ugo, bo najlepsze s� na ciep�o.

Przed podaniem mo�na posypa� cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin