Ciasto francuskie (ja zazwyczaj robi� z podw�jnej porcji ) Sk�adniki: -300g maki -300g mas�a -1 �y�ka octu -szczypta soli Przygotowanie ciasta: Siekamy 270g maki z 30g mas�a. Dodajemy 150 ml zimnej wody wymieszanej z octem i sol�. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i wk�adamy do lod�wki na 1 godz. Przygotowanie t�uszczu: 270g mas�a obsypujemy 30g maki i zagniatamy. Mas� ma�lan� wk�adamy miedzy dwie warstwy folii spozywczej i rozwa�kujemy na kszta�t prostokata o grubo�ci ok 2cm. Wk�adamy do lod�wki na ok 30 min. Wa�kowanie: Wyjmujemy z lod�wki ciasto i mas� ma�lan�. Ciasto rozwa�kowujemy na grubo�c ok 1 cm. Mas� ma�lana wyjmujemy z folii i ukladamy na jednej po�owie ciasta, przykrywamy druga i zlepaimy brzegi,tak aby mas�o nie wyszlo ze �rodka podczas wa�kowania. Ciasto rozwa�kowujemy , skladamy na 3 cz�sci i wkladamy do lod�wki na 30 min. P�niej znowu rozwa�kowujemy, skladamy na 3 cz�sci i na 30 min do lod�wki i tak jeszcze 3 razy. Czas przygotowania: 20 minut Sk�adniki * 1 jajko * opakowanie �wie�ego ciasta francuskiego (ok. 270 g) * marmolada * papier do pieczenia * Z opakowania wychodzi oko�o 20 ciastek Bardzo dobre ciasteczka. Etapy przygotowania 1. Ciasto rozwin�� pokroi� w prostok�ty (ja kroj� w prost�k�ty o wimarach mniej wi�cej 6 cm na 7 cm). 2. Na ka�dy prostok�t w�o�y� p� �y�eczi marmolady. Ciasto z�o�y� na p� i lekko sklei�. 3. Ciastka u�o�y� na papierze do pieczenia, posmarowa� roztrzepanym jajkiem. 4. Piec w rozgrzanym piekarniku a� ciastka si zarumieni� oko�o 10 - 15 minut. Z opakowania wychodzi oko�o 20 ciastek. Sk�adniki: * opakowanie ciasta francuskiego (mo�na je dosta� we wszystkich wi�kszych marketach jest przechowywane w rega�ach ch�odniczych). Ja kupuj� ciasto francuskie w pobliskiej Biedronce za nieca�e 3 z�) * cukier puder (do posypania z wierzchu) * nadzienie: 1 jab�ko, cukier i cynamon Spos�b przygotowania: 1. Ciasto rozwijamy i rozk�adamy na stolnicy razem z papierem, w kt�ry jest zapakowane. Za pomoc� rade�ka (albo no�a do pizzy) tniemy na prostok�ty (mnie wychodzi ich zwykle 16). 2. Jab�ko tniemy na ma�� kosteczk� (jak do sa�atki jarzynowej), dodajemy cukru i cynamonu wedle uznania (z tym ostatnim lepiej nie przesadza� aby nie wysz�y gorzkie). 3. Na ka�dy prostok�t z ciasta nak�adamy jab�ek. 4. Zlepiamy dwa kr�tsze boki prostok�ta. Aby lepiej si� sklei�y nale�y lekko zwil�y� palec w wodzie i przejecha� po jednej kraw�dzi. 5. Na ka�dym ciasteczku robimy z wierzchu kilka uko�nych naci�� naci�cia rade�kiem. Pieczenie: Papier do pieczenia mo�na posmarowa� margaryn�. Ciasteczka razem z papierem, na kt�rym le�� przek�adamy na blach� do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy przez ok. 15 minut (bez termoobiegu, w��czam grzanie tylko od g�ry aby sp�d si� za bardzo nie spiek�). Pieczemy a� z wierzchu b�d� mia�y �adny z�oty kolor. Z jedzeniem nale�y poczeka� chwil� a� wystygn�, bo farsz w �rodku mo�e by� gor�cy. Ale lepiej nie czeka� zbyt d�ugo, bo najlepsze s� na ciep�o. Przed podaniem mo�na posypa� cukrem pudrem.
Szatanirro