zanętta.doc

(143 KB) Pobierz

·  ZANĘTY NA PŁOCIE

01 * KONOPIE - zaneta na PŁOCIE:

Płoć


Konopie są bardzo dobrą przynętą jak również składnikiem zanęt i to nie tylko na PŁOCIE.
Bardzo dobrze reagują na nie BRZANY, a także ryby żerujące podobnie jak płoć nad dnem,
czyli KLENIE, LINY, JAZIE, KRąPIE i KARPIE.
Przed gotowaniem trzeba namoczyć je na około 3 godziny
i gotować aż łupinka otworzy się i z środka wyjdzie biały miąższ.
Po ugotowaniu ziarna studzić przez ok 1 min pod zimną wodą, tak by przerwać wrzenie.
Jeśli je przegotujesz, zanadtto popękają i będą zbyt miękkie.


Ziarno zakłada się na haczyk tak, aby jego ostrze wystawało na zewnątrz.
Ziarno konopi jest przynętą wybiórczą, którą niechętnie biorą małe ryby.
Latem i jesienią konopie są najlepszą przynętą do łapania płoci metodą spławikową.

·  UWAGA: Przed gotowaniem wsyp do wody łyżeczkę PROSZKU DO PIECZENIA lub SODY OCZYSZCZONEJ -
wszystkie ziarna zabarwią się na czarno, a białe kiełki będą bardziej widoczne.

Dodanie konopi do zanęty pozwala na selekcjonowanie nieco większych ryb.
Warto część konopi zemleć i dodać do mieszanki zanętowej, a część dodać w całości.
Wodę pozostałą po ugotowaniu konopi wykorzystuje się podczas rozrabiania zanęty.
Do zanęt dodaje się również prażone ziarna konopi.
Mają one bardzo intensywny zapach, przypominający nieco zapach świeżych wafli.
Prażąc konopie w piekarniku, zwiększając temperaturę w miarę prażenia.
Łączny czas prażenia wynosi 1,5 godz, po pół godziny w temperaturze 120, 160 i 200 stopni C.
Co 15 min należy konopie wymieszać. Po wystudzeniu łatwo będzie zemleć w młynku do kawy.
Konopie prażone mogą stanowić ok. 5-15 % suchej mieszanki zanętowej.
__WS12/97

02 * KONOPIE - zanęta na Płocie
Suche ziarna zmielić kilkakrotnie w młynku do kawy i przesiać przez gęste sitko, aby usunąć osłonki.
Mączkę zaparzyć w termosie wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
Uzyskana w ten sposób papka konopna wymieszana pół na pół z tartą bułką i COCO BELGE jest wspaniałą zanętą.

Z zparzonej mączki konopnej jest również znakomite ciasto, wyrobione z mąką kukurydzianą
i zapachem [np: nostrzykiem]. Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata
i nie jest ani zbyt twarde [takiego ryby nie chcą skubać], ani zbyt miękkie [będzie spadało z haczyka].
Ciasto można barwić na różne kolory.
__WP3/99

03 * Konopie - dodatek zanętowy na PŁOCIE:
Umyte i oczyszczone ziarna konopi napełnić 1/2 słoika z zakręcanym wieczkiem
i zalać prawie do pełna zimną wodą. Dodać łyżeczkę sody [doskonały środek spulchniajacy]
i odstawić na noc. Rano słoiczek wstawić do garnka z wodą i pasteryzować jak weki,
gotując na wolnym ogniu do chwili, aż ziarna będą się rozdzielac [ok 1 godz]
Pozostały po gotowaniu wywar użyć do zwilżania składników zanęty.
Konopie w całości lub zmielone sa wartościowym dodatkiem do zanęt gruntowych na płocie.
__WP5/99

04 * WYKA

Kleń


Największy sekret skuteczności WYKI leży we właściwym wyborze miejsca połowu i pory roku.
Wielbicielami wyki są Karpie, Leszcze i Klenie, a Płocie wręcz szaleją na jej punkcie.
Okres od połowy Lipca do pierwszej dekady września jest najlepszy dla tej przynęty.


Ziarna przed gotowaniem trzeba namoczyć [kilka godzin]. Gotować na wolnym ogniu ok. 35 min.
Kiedy będą już prawie gotowe, dodać łyżeczkę sody oczyszczanej.
Po ugotowaniu przelać zawartość rondla na sito i przepłukać zimną wodą.
__PW

05 * zanęta na Wiosenne PŁOCIE:
Tarta bułka, Mąka kukurydziana i Otręby pszenne bardzo dobrze zmielone i wyprażone.
Te składniki nie sycą ryb, pobudzają je tylko do żerowania. Do tego aromat [truskawka lub anyżek] w bardzo małej ilości.
Na stawy z płytką wodą klej jest niepotrzebny, kule mają się rozbić o powierzchnię wody.
Na jezioro, na głębszą wodę, dodatek kleju jest nieodzowny. Zanęta musi spocząć na dnie łowiska.
__WP3/99

06 * zanęta PŁOCIOWA na rzekę:
Zanęta Płociowa jest prawie taka sama jak zanęta LESZCZOWA [20]
ok 200g melasy wlać do miski z wodą i starannie wymieszać. Mieszając wsypywać kolejno:

0,5 l mielonych płatków owsianych; 1 l surowej kaszy kukurydzianej;
1,5 l tartej bułki [najlepiej samemu zmielić bułkę];
0,5 l prażonych; 0,5 l zmielonych konopi;
0,5 l siemienia lnianego; 1 kg czarnego Turbo Eynde; 0,2 l koprmelasy;
0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków; 0,2 l kokonów

Płocie lubią pieczywo lekko przypalone, więc zmieloną bułkę wyprażyć na patelni.
Najistotniejszym dodatkiem tej zanęty są całe ziarenka konopi zalane wrzątkiem w termosie
i pozostawione kilka godzin [np. na noc], aż popękają i odsłonią niąższ.
Ziarna zahartować pod strumieniem bieżącej wody i spłukać z nich śluz.
0,5 l tak przygotowanych konopii dodać na 3-4 kg zanęty
Jako zapachu na wiosnę używać kolęndry. Gdy już zrobi się cieplej [koniec kwietnia],
stosować mieszankę kolendry z anyżem w proporcji 2:1,
a latem tylko anyż, czasami z kminkiem 2:1, a jesienią sięgnać po atraktor Gardons Sensasa
__WP3/99

07 * zanęta na KRąPIE i PŁOCIE : skuteczna na w wodach stojących i wolno płynących

Kršp


1,0 kg bułki tartej + 0,5 kg mąki kukurydzianej
+ 0,5 kg otrąb pszennych
+ 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych
+ ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej
+ ok 0,1 kg gotowanych konopi + 20 do 30 g wanilii
+ robaki zanętowe + ziemia dociążająca


08 * zanęta na KRąPIE i PŁOCIE : sprawdzona zwłaszcza na kanałkach wolnopłynących i starorzeczach

1 kg bułki tartej + 0,5 kg mielonych biszkoptów + 0,5 kg płatki owsiane
+ 0,5 kg mąki kukurydzianej + 0,2 kg kopru włoskiego mielonego
+ szczypta soli + robaki zanętowe + ziemia dociążająca - w zależności od prądu


09 * zanęta PŁOCIOWA : raczej przeznaczona do łowienia na jeziorach

1,0 kg mąki kukurydzianej + ok. 0,5 kg konopi gotowanych
+ 0.25 kg otrąb pszennych + 0,5 kg płatków owsianych zmielonych
+ ok. 0,1 kg siemia lnianego mielonego + robaki zanętowe
+ ziemia lub piasek w zależności od koloru dna

__3 zanęty [07, 08, 09] polecane przez Dariusza MACIEJCZAKA http://friko3.onet.pl/kr/wedkarz/Zanty.htm

10, 11 * mikstury na PŁOCIE - KANAŁ :


W kanałach woda zazwyczaj stoi lub bardzo wolno płynie - zanęta nie może być zbyt silnie sklejona ani ciężka.
Gdy głębokość łowiska przekracza 1,5 m dodajemy 10-15% przesianej ziemi z kretowiska, a gdy woda płynie, także odrobinę oleju.

·  Kanał 1:
1 cz. prażonej tartej bułki; 1 cz. otrąb pszennych
1 cz. prażonych i mielonych konopi; 1 cz. mąki kukurydzianej;
1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych; 1/4 cz. mączki kokosowej, np. Coco Belge;
2-3 łyżeczki atraktora.

·  Kanał 2:
1 cz. zmielonego, prażonego pieczywa; 1,5 cz. otrąb pszennych;
1 cz. zaparzonej kaszy kukurydzianej; 1/2 cz. prażonych ziaren konopi lub lnu;
1/2 cz. tłuczonych płatków owsianych; 1/4 cz. odtłuszczonej mączki arachidowej;
2 łyżki ziela [kozieradka, wanilia lub znyż].
__WP 4/2000


12, 13, 14 * zanęta PŁOCIOWA na wody spokojne :


Zanęta PŁOCIOWA na spokojne wody powinna rozpadać się w trakcie opadania.
Po dotarciu do dna unosi się ku górze i tworzy słup wabiący.
Przy głębokości do 1,5 m zanęty nie obciążamy, a powyżej dodajemy garść kleiku ryżowego
i ewentualnie piachu, drobnego żwiru, torfu lub ziemi z kretowiska
w zależności jakie jest dno [twarde czy muliste] i jaka jest głębokość.

 

·  WIOSNA:
2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki, 1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu
1/2 cz. mąki kukurydzianej, 1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych,
1/8 cz. wiórków kokosowych, 1/8 cz. mączki arachidowej,
3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]

·  LATO :
1,5 cz. zmielonego i wyprażonego pieczywa, 1,5 cz. prażonych i zmielonych konopi,
1 cz. parzonej kaszy kukurydzianej, 1/2 cz. otrąb pszennych
1/4 cz. Coco Belge, 1/4 cz. wiórków kokosowych,
3 łyżki mieszanki ziołowej [kozieradka, wanilia, kurkuma]

·  JESIEŃ :
2 cz. zmielonego, prażonego pieczywa, 1 cz. parzonej kaszy kukurydzianej,
1 cz. prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu,
1/4 cz. tłuczonychi prażonych płatków, 1/4 cz. prażonych otrąb,
1/2 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków
__WP 4/2000

·  ZANĘTY LESZCZOWE


20 * zanęta Leszczowa na rzekę 1 :

Leszcz


LESZCZ * rodzina karpiowate
Ma ciało wysokie, silnie wygrzbiecone oraz bocznie spłaszczone.
Otwór gębowy jest wyraznie dolny, szczęki wysuwalne.
Ciemny grzbiet często ma zielonkawy odcień, boki są srebrzyste, a brzuch białawy.
Młode leszcze mają srebrzyste ubarwienie, zaś u starszych pojawia się często
złoty pobłysk na bokach.
Płetwy są szaroniebieskie, nieparzyste jaśniejsze od parzystych.
Ciało pokryte jest dużymi, łatwo wypadającymi łuskami.
Między płetwami brzusznymi a odbytem biegnie pozbawiony łusek kil.
__PRS * 1999


ok 200g melasy wlać do miski z wodą i starannie wymieszać.

Mieszając wsypywać kolejno:


0,5 l mielonych płatków owsianych, 1 l surowej kaszy kukurydzianej,
1,5 l tartej bułki [najlepiej samemu zmielić bułkę],
0,5 l wyprażonego i zmielonego słonecznika, 0,2 l koprmelasy,
0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków, 0,5 l białych robaków,
0,2 l kokonów, 1 kg leszczowego koncentratu Top Secret



oraz zależnie od głębokości i siły pradu, kleju [np.PV-1] i przepłukanego żwirku.
Jako zapach dobra jest kolendra. Wyprażyć ja na teflonowej patelni aż nasiona zaczną strzelać.
Nie wolno ich przypalić! Gdy ostygną zmielić.
W chłodnej wodzie [wiosna, jesien] dobrze jest kolendrę łaczyć z wanilja w proporcji 2:1
- Zapachy dozować ostrożnie, 2-3 łyżeczki stołowe na 3-4 kg suchej masy
__WP3/99

21 * zanęta Leszczowa na rzekę nr.2 :
Jest to mieszanka, która po zamoczeniu jest znacznie bardziej klejąca niż zanęta na wody stojące.
Dodaje się do niej żwirek, aby kule nie zostały zniesione przez pršd wody.
Istotą zanęcania w rzece jest położenie kul w miejscu, poniżej którego w lini prądu będziemy łowić.
Kula zanętowa nie ma prawa rozpaść się w drodze do dna ani w czasie lotu.
Ryby ustawiają się w smudze zanęty i tam należy się ich spodziewać.


4 czę�ci gotowanej kaszy kurydzianej [nie gotowanej]; 1 cz. mielonego suchego chleba
1 cz.bułki tartej; 1 cz. mški kukurydzianej; 1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych;
żwir; klej; atraktor leszczowy; drobne robaki zanętowe


22 * zanęta Leszczowa :
Ta zanęta powinna posiadać odpowiednią spoistość do dalekich wyrzutów. Zrobiona z niej kula musi
musi szybko opadać na dno, a tam odpowiednio prędko rozpadać się i "rozsiać" zapachy i części jadalne.


do 40% mielonych sucharów (obciążajš i wiążą, ale nie kleją)
do 10% ciemnego pieczywa (obciąża i klei)
do 5% biszkopta o smaku waniliowym (klei i podnosi atrakcyjno�ć zanęty)
do 5% biszkopta o smaku czekoladowym (klei i przyciemnia zanętę) -> jest to [przysmak leszczy

·  również składniki wabiące i zapachowe:
do 25% słodkiej mąki kukurydzianej (obciąża, nie klei i smuży)
do 15% kaszki kukurydzianej (obciąża, nie klei)
do 15% PV-1 Collant (dobrze klei i przy tym szybko się rozpuszcza)
do 15% Coprah Melasse (klei i słodzi) -> jest to przysmak leszczy
do 10% ciemnej mąki kokosowej (lekka, mie klei, szybko się rozprasza ściągając ryby)
__WP 11/97

·  ZANĘTY KARPIOWE


30 * zanęta na KARPIE:

Karp


KARP DZIKI i HODOWLANY * rodzina karpiowate
Dzika forma KARPIA ma wydłużone, wrzecionowate ciało, w przekroju poprzecznym
prawie okrągłe i pokryte na całej powierzchni łuskami.
Ma ciemny zielonkawobrązowy lub szarawozielony grzbiet, jaśniejsze,
ciemnooliwkowe boki ze złotym pobłyskiem i żółtawobiały lub kremowobiały brzuch.
KARP HODOWLANY mocno wygrzbiecony, jest odmianą szybko rosnącą.
Wyselekcjonowano odmiany pełnołuskie, całkowicie pozbawione łusek,
a także formy z jednym szeregiem dużych łusek wzdłuż nabocznej i drugim szeregiem
mniejszych łusek cišgnšcym się wzdłuż grzbietu.
KARP hodowlany różni się od dzikiego krótkim, wygrzbieconym i szerokim ciałem
i tempem wzrostu, które jest wysokie nie tylko w pierwszym roku życia, lecz także w następnych.
PRS * 1999


25% tartej bułki, 20% biszkoptu, 10% śruty kukurydzianej [może byc mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą],
10%mielonych płatków owsianych, 10% drobnych otrab, 7% cukru pudru,
5% grubo mielonych konopi prażonych, 3% mielonego słonecznika prażonego.

Całość dokładnie wymieszać.
Nie dodawać zapachu. Zanęta ma swój aromat naturalny.
__WP5/99

31 * ziemniaki :
Praktyka dowiodła, że duże LESZCZE, KARPIE, KLENIE, PŁOCIE i LINY nie gardzą małym i młodym kartofelkiem.
Co ciekawe, prawdziwe zaiteresowanie przejawiają wyłącznie większe osobniki.
Całe, wyszorowane ziemniaki wielkości pimpąga gotować przez ok. 15-20 min dopóki nie zmiękną.
Po obraniu można je kroić w kostkę, lub w postaci pasty z gniecionych ziemniaków i sparzonymi otrębami
lub zanętą gruntową. Dobre efekty dają ziemniaki barwione na różne kolory i o różnych zapachach.

32, 33, 34 * kulki proteinowe :

 

·  na bazie mleka:
85 g kazeiny [B]; 60 g kiełków pszenicy [W/B/WW]; 60 g mleka w proszku [B/S/W/T/WW];
30 g glutenu [B/WW]; 30 g drożdży [B/S/W]; 30 g albuminy [B]

 

·  z mączką rybną
60 g kazeinianu sodu [B]; 60 g mączki rybnej [B]; 60 g Casilanu [B]
30 g kiełków pszenicy [B/WW]; 30 g minerałów morskich [S/W]; 60 g mączki sojowej [B/T/WW]

 

·  na bazie nasion
60 g Casilanu [B]; 120 g mąki sojowej [B/T/WW]; 60 g zmielonej karmy dla ptaków [B/T/WW]
45 g minerałów morskich [S/W]; 15 g zmielonych migdałów [B/T]; 20 ml atraktora o zapachu korzennym


B-białko; W-witaminy;...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin