· ZANĘTY NA PŁOCIE 01 * KONOPIE - zaneta na PŁOCIE:
Konopie są bardzo dobrą przynętą jak również składnikiem zanęt i to nie tylko na PŁOCIE.Bardzo dobrze reagują na nie BRZANY, a także ryby żerujące podobnie jak płoć nad dnem,czyli KLENIE, LINY, JAZIE, KRąPIE i KARPIE. Przed gotowaniem trzeba namoczyć je na około 3 godziny i gotować aż łupinka otworzy się i z środka wyjdzie biały miąższ. Po ugotowaniu ziarna studzić przez ok 1 min pod zimną wodą, tak by przerwać wrzenie. Jeśli je przegotujesz, zanadtto popękają i będą zbyt miękkie.
Ziarno zakłada się na haczyk tak, aby jego ostrze wystawało na zewnątrz. Ziarno konopi jest przynętą wybiórczą, którą niechętnie biorą małe ryby. Latem i jesienią konopie są najlepszą przynętą do łapania płoci metodą spławikową.
· UWAGA: Przed gotowaniem wsyp do wody łyżeczkę PROSZKU DO PIECZENIA lub SODY OCZYSZCZONEJ - wszystkie ziarna zabarwią się na czarno, a białe kiełki będą bardziej widoczne. Dodanie konopi do zanęty pozwala na selekcjonowanie nieco większych ryb. Warto część konopi zemleć i dodać do mieszanki zanętowej, a część dodać w całości. Wodę pozostałą po ugotowaniu konopi wykorzystuje się podczas rozrabiania zanęty. Do zanęt dodaje się również prażone ziarna konopi. Mają one bardzo intensywny zapach, przypominający nieco zapach świeżych wafli. Prażąc konopie w piekarniku, zwiększając temperaturę w miarę prażenia. Łączny czas prażenia wynosi 1,5 godz, po pół godziny w temperaturze 120, 160 i 200 stopni C. Co 15 min należy konopie wymieszać. Po wystudzeniu łatwo będzie zemleć w młynku do kawy. Konopie prażone mogą stanowić ok. 5-15 % suchej mieszanki zanętowej. __WS12/97 02 * KONOPIE - zanęta na Płocie Suche ziarna zmielić kilkakrotnie w młynku do kawy i przesiać przez gęste sitko, aby usunąć osłonki. Mączkę zaparzyć w termosie wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Uzyskana w ten sposób papka konopna wymieszana pół na pół z tartą bułką i COCO BELGE jest wspaniałą zanętą.Z zparzonej mączki konopnej jest również znakomite ciasto, wyrobione z mąką kukurydzianą i zapachem [np: nostrzykiem]. Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde [takiego ryby nie chcą skubać], ani zbyt miękkie [będzie spadało z haczyka]. Ciasto można barwić na różne kolory. __WP3/99 03 * Konopie - dodatek zanętowy na PŁOCIE: Umyte i oczyszczone ziarna konopi napełnić 1/2 słoika z zakręcanym wieczkiem i zalać prawie do pełna zimną wodą. Dodać łyżeczkę sody [doskonały środek spulchniajacy] i odstawić na noc. Rano słoiczek wstawić do garnka z wodą i pasteryzować jak weki, gotując na wolnym ogniu do chwili, aż ziarna będą się rozdzielac [ok 1 godz] Pozostały po gotowaniu wywar użyć do zwilżania składników zanęty. Konopie w całości lub zmielone sa wartościowym dodatkiem do zanęt gruntowych na płocie. __WP5/99 04 * WYKA
Największy sekret skuteczności WYKI leży we właściwym wyborze miejsca połowu i pory roku. Wielbicielami wyki są Karpie, Leszcze i Klenie, a Płocie wręcz szaleją na jej punkcie. Okres od połowy Lipca do pierwszej dekady września jest najlepszy dla tej przynęty.
Ziarna przed gotowaniem trzeba namoczyć [kilka godzin]. Gotować na wolnym ogniu ok. 35 min. Kiedy będą już prawie gotowe, dodać łyżeczkę sody oczyszczanej. Po ugotowaniu przelać zawartość rondla na sito i przepłukać zimną wodą. __PW 05 * zanęta na Wiosenne PŁOCIE: Tarta bułka, Mąka kukurydziana i Otręby pszenne bardzo dobrze zmielone i wyprażone. Te składniki nie sycą ryb, pobudzają je tylko do żerowania. Do tego aromat [truskawka lub anyżek] w bardzo małej ilości. Na stawy z płytką wodą klej jest niepotrzebny, kule mają się rozbić o powierzchnię wody. Na jezioro, na głębszą wodę, dodatek kleju jest nieodzowny. Zanęta musi spocząć na dnie łowiska. __WP3/99 06 * zanęta PŁOCIOWA na rzekę: Zanęta Płociowa jest prawie taka sama jak zanęta LESZCZOWA [20] ok 200g melasy wlać do miski z wodą i starannie wymieszać. Mieszając wsypywać kolejno:
0,5 l mielonych płatków owsianych; 1 l surowej kaszy kukurydzianej; 1,5 l tartej bułki [najlepiej samemu zmielić bułkę]; 0,5 l prażonych; 0,5 l zmielonych konopi; 0,5 l siemienia lnianego; 1 kg czarnego Turbo Eynde; 0,2 l koprmelasy; 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków; 0,2 l kokonów
Płocie lubią pieczywo lekko przypalone, więc zmieloną bułkę wyprażyć na patelni. Najistotniejszym dodatkiem tej zanęty są całe ziarenka konopi zalane wrzątkiem w termosie i pozostawione kilka godzin [np. na noc], aż popękają i odsłonią niąższ. Ziarna zahartować pod strumieniem bieżącej wody i spłukać z nich śluz. 0,5 l tak przygotowanych konopii dodać na 3-4 kg zanęty Jako zapachu na wiosnę używać kolęndry. Gdy już zrobi się cieplej [koniec kwietnia], stosować mieszankę kolendry z anyżem w proporcji 2:1, a latem tylko anyż, czasami z kminkiem 2:1, a jesienią sięgnać po atraktor Gardons Sensasa __WP3/99 07 * zanęta na KRąPIE i PŁOCIE : skuteczna na w wodach stojących i wolno płynących
1,0 kg bułki tartej + 0,5 kg mąki kukurydzianej + 0,5 kg otrąb pszennych + 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych + ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej + ok 0,1 kg gotowanych konopi + 20 do 30 g wanilii + robaki zanętowe + ziemia dociążająca
08 * zanęta na KRąPIE i PŁOCIE : sprawdzona zwłaszcza na kanałkach wolnopłynących i starorzeczach
1 kg bułki tartej + 0,5 kg mielonych biszkoptów + 0,5 kg płatki owsiane + 0,5 kg mąki kukurydzianej + 0,2 kg kopru włoskiego mielonego + szczypta soli + robaki zanętowe + ziemia dociążająca - w zależności od prądu
09 * zanęta PŁOCIOWA : raczej przeznaczona do łowienia na jeziorach
1,0 kg mąki kukurydzianej + ok. 0,5 kg konopi gotowanych + 0.25 kg otrąb pszennych + 0,5 kg płatków owsianych zmielonych + ok. 0,1 kg siemia lnianego mielonego + robaki zanętowe + ziemia lub piasek w zależności od koloru dna
__3 zanęty [07, 08, 09] polecane przez Dariusza MACIEJCZAKA http://friko3.onet.pl/kr/wedkarz/Zanty.htm 10, 11 * mikstury na PŁOCIE - KANAŁ :
W kanałach woda zazwyczaj stoi lub bardzo wolno płynie - zanęta nie może być zbyt silnie sklejona ani ciężka.Gdy głębokość łowiska przekracza 1,5 m dodajemy 10-15% przesianej ziemi z kretowiska, a gdy woda płynie, także odrobinę oleju.
· Kanał 1: 1 cz. prażonej tartej bułki; 1 cz. otrąb pszennych 1 cz. prażonych i mielonych konopi; 1 cz. mąki kukurydzianej; 1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych; 1/4 cz. mączki kokosowej, np. Coco Belge;2-3 łyżeczki atraktora.
· Kanał 2: 1 cz. zmielonego, prażonego pieczywa; 1,5 cz. otrąb pszennych; 1 cz. zaparzonej kaszy kukurydzianej; 1/2 cz. prażonych ziaren konopi lub lnu; 1/2 cz. tłuczonych płatków owsianych; 1/4 cz. odtłuszczonej mączki arachidowej; 2 łyżki ziela [kozieradka, wanilia lub znyż]. __WP 4/2000
12, 13, 14 * zanęta PŁOCIOWA na wody spokojne :
Zanęta PŁOCIOWA na spokojne wody powinna rozpadać się w trakcie opadania. Po dotarciu do dna unosi się ku górze i tworzy słup wabiący. Przy głębokości do 1,5 m zanęty nie obciążamy, a powyżej dodajemy garść kleiku ryżowego i ewentualnie piachu, drobnego żwiru, torfu lub ziemi z kretowiska w zależności jakie jest dno [twarde czy muliste] i jaka jest głębokość.
· WIOSNA: 2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki, 1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu 1/2 cz. mąki kukurydzianej, 1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych, 1/8 cz. wiórków kokosowych, 1/8 cz. mączki arachidowej, 3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]
· LATO :1,5 cz. zmielonego i wyprażonego pieczywa, 1,5 cz. prażonych i zmielonych konopi, 1 cz. parzonej kaszy kukurydzianej, 1/2 cz. otrąb pszennych 1/4 cz. Coco Belge, 1/4 cz. wiórków kokosowych, 3 łyżki mieszanki ziołowej [kozieradka, wanilia, kurkuma]
· JESIEŃ :2 cz. zmielonego, prażonego pieczywa, 1 cz. parzonej kaszy kukurydzianej, 1 cz. prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu, 1/4 cz. tłuczonychi prażonych płatków, 1/4 cz. prażonych otrąb, 1/2 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków __WP 4/2000
· ZANĘTY LESZCZOWE
20 * zanęta Leszczowa na rzekę 1 :
LESZCZ * rodzina karpiowate Ma ciało wysokie, silnie wygrzbiecone oraz bocznie spłaszczone. Otwór gębowy jest wyraznie dolny, szczęki wysuwalne. Ciemny grzbiet często ma zielonkawy odcień, boki są srebrzyste, a brzuch białawy. Młode leszcze mają srebrzyste ubarwienie, zaś u starszych pojawia się często złoty pobłysk na bokach. Płetwy są szaroniebieskie, nieparzyste jaśniejsze od parzystych. Ciało pokryte jest dużymi, łatwo wypadającymi łuskami. Między płetwami brzusznymi a odbytem biegnie pozbawiony łusek kil. __PRS * 1999
ok 200g melasy wlać do miski z wodą i starannie wymieszać.
Mieszając wsypywać kolejno:
0,5 l mielonych płatków owsianych, 1 l surowej kaszy kukurydzianej, 1,5 l tartej bułki [najlepiej samemu zmielić bułkę], 0,5 l wyprażonego i zmielonego słonecznika, 0,2 l koprmelasy, 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków, 0,5 l białych robaków, 0,2 l kokonów, 1 kg leszczowego koncentratu Top Secret
oraz zależnie od głębokości i siły pradu, kleju [np.PV-1] i przepłukanego żwirku. Jako zapach dobra jest kolendra. Wyprażyć ja na teflonowej patelni aż nasiona zaczną strzelać. Nie wolno ich przypalić! Gdy ostygną zmielić. W chłodnej wodzie [wiosna, jesien] dobrze jest kolendrę łaczyć z wanilja w proporcji 2:1 - Zapachy dozować ostrożnie, 2-3 łyżeczki stołowe na 3-4 kg suchej masy __WP3/99 21 * zanęta Leszczowa na rzekę nr.2 : Jest to mieszanka, która po zamoczeniu jest znacznie bardziej klejąca niż zanęta na wody stojące. Dodaje się do niej żwirek, aby kule nie zostały zniesione przez pršd wody. Istotą zanęcania w rzece jest położenie kul w miejscu, poniżej którego w lini prądu będziemy łowić. Kula zanętowa nie ma prawa rozpaść się w drodze do dna ani w czasie lotu. Ryby ustawiają się w smudze zanęty i tam należy się ich spodziewać.
4 czę�ci gotowanej kaszy kurydzianej [nie gotowanej]; 1 cz. mielonego suchego chleba 1 cz.bułki tartej; 1 cz. mški kukurydzianej; 1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych; żwir; klej; atraktor leszczowy; drobne robaki zanętowe
22 * zanęta Leszczowa : Ta zanęta powinna posiadać odpowiednią spoistość do dalekich wyrzutów. Zrobiona z niej kula musi musi szybko opadać na dno, a tam odpowiednio prędko rozpadać się i "rozsiać" zapachy i części jadalne.
do 40% mielonych sucharów (obciążajš i wiążą, ale nie kleją) do 10% ciemnego pieczywa (obciąża i klei) do 5% biszkopta o smaku waniliowym (klei i podnosi atrakcyjno�ć zanęty) do 5% biszkopta o smaku czekoladowym (klei i przyciemnia zanętę) -> jest to [przysmak leszczy
· również składniki wabiące i zapachowe: do 25% słodkiej mąki kukurydzianej (obciąża, nie klei i smuży) do 15% kaszki kukurydzianej (obciąża, nie klei) do 15% PV-1 Collant (dobrze klei i przy tym szybko się rozpuszcza) do 15% Coprah Melasse (klei i słodzi) -> jest to przysmak leszczy do 10% ciemnej mąki kokosowej (lekka, mie klei, szybko się rozprasza ściągając ryby) __WP 11/97
· ZANĘTY KARPIOWE
30 * zanęta na KARPIE:
KARP DZIKI i HODOWLANY * rodzina karpiowate Dzika forma KARPIA ma wydłużone, wrzecionowate ciało, w przekroju poprzecznym prawie okrągłe i pokryte na całej powierzchni łuskami. Ma ciemny zielonkawobrązowy lub szarawozielony grzbiet, jaśniejsze, ciemnooliwkowe boki ze złotym pobłyskiem i żółtawobiały lub kremowobiały brzuch. KARP HODOWLANY mocno wygrzbiecony, jest odmianą szybko rosnącą. Wyselekcjonowano odmiany pełnołuskie, całkowicie pozbawione łusek, a także formy z jednym szeregiem dużych łusek wzdłuż nabocznej i drugim szeregiem mniejszych łusek cišgnšcym się wzdłuż grzbietu. KARP hodowlany różni się od dzikiego krótkim, wygrzbieconym i szerokim ciałem i tempem wzrostu, które jest wysokie nie tylko w pierwszym roku życia, lecz także w następnych. PRS * 1999
25% tartej bułki, 20% biszkoptu, 10% śruty kukurydzianej [może byc mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą], 10%mielonych płatków owsianych, 10% drobnych otrab, 7% cukru pudru, 5% grubo mielonych konopi prażonych, 3% mielonego słonecznika prażonego.
Całość dokładnie wymieszać.Nie dodawać zapachu. Zanęta ma swój aromat naturalny. __WP5/99 31 * ziemniaki : Praktyka dowiodła, że duże LESZCZE, KARPIE, KLENIE, PŁOCIE i LINY nie gardzą małym i młodym kartofelkiem. Co ciekawe, prawdziwe zaiteresowanie przejawiają wyłącznie większe osobniki. Całe, wyszorowane ziemniaki wielkości pimpąga gotować przez ok. 15-20 min dopóki nie zmiękną. Po obraniu można je kroić w kostkę, lub w postaci pasty z gniecionych ziemniaków i sparzonymi otrębami lub zanętą gruntową. Dobre efekty dają ziemniaki barwione na różne kolory i o różnych zapachach. 32, 33, 34 * kulki proteinowe :
· na bazie mleka: 85 g kazeiny [B]; 60 g kiełków pszenicy [W/B/WW]; 60 g mleka w proszku [B/S/W/T/WW]; 30 g glutenu [B/WW]; 30 g drożdży [B/S/W]; 30 g albuminy [B]
· z mączką rybną 60 g kazeinianu sodu [B]; 60 g mączki rybnej [B]; 60 g Casilanu [B] 30 g kiełków pszenicy [B/WW]; 30 g minerałów morskich [S/W]; 60 g mączki sojowej [B/T/WW]
· na bazie nasion 60 g Casilanu [B]; 120 g mąki sojowej [B/T/WW]; 60 g zmielonej karmy dla ptaków [B/T/WW] 45 g minerałów morskich [S/W]; 15 g zmielonych migdałów [B/T]; 20 ml atraktora o zapachu korzennym
B-białko; W-witaminy;...
belfrog78