FALE DUNAJU by Snoo
Natchnieta przepisem Kaladii na przepyszna ciasto kakaowo-gruszkowe (ktore zawsze robie z jablkami, ktorych akurat nie mialam) wymyslilam takie oto ciasto podobne w smaku do mojego ukochanego murzynka i "fal Dunaju" potrzeba: 200 g maki pp 2 łyzki fruktozy 2 łyzki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka do 1,5 % kilka kropel aromatu waniliowego 1 białko 300 g twarogu do 1,5 % łyzka fruktozy aromat waniliowy Ubijamy białko, dodajemy cukier, stopniowo make (zmieszana wczesniej z kakao i proszkiem do pieczenia) i mleko. Ciasto ma miec nie za gęsta konsystencje (luźne ciasto) na koniec dodajemy olejek. Ser mieszamy z fruktozą i aromatem, mozna dolac mleka, gdy będzie wyjątkowo suchy. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. Do podłuznej foremki (np. keksówki) wlewamy połowę ciasta, układamy na niej ser i zalewamy kolejną warstwą (w razie potrzeby równo rozsmarować). Piec ok. godziny (ja na ostatnie 15 min.włączam termoobieg). Smacznego! Dodatkowe informacje: to ciasto jest dość mokre, byłoby jeszcze bardziej mokre (i słodkie) gdyby dodac do niego (jak w oryginale) jabłka albo gruszki. Ilość twaroga zalezy od gustu, ja akurat lubie ser.
vojtelix