Deser jajeczny.doc

(25 KB) Pobierz
Deser jajeczny - szpajza by Sylvia

 

Deser jajeczny - szpajza by Sylvia

 

Na 2 porcje:
2 białka, fruktoza (wg smaku) ok 3 łyżeczek zelatyny, kakao i truskawki (lub inne owoce byle zmiksowane)
białks ubijamy na sztywno,
fruktoze (połowa do smaku) mieszamy z kakaem i niewielka il. gorącej wody ( wyjdzie nam breja ala kakao.. )żelatyne (połowa) rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody- gdy zacznie stygnąć mieszamy żelatynę + "kakao" + 1/2 porcji ubitych białek... wykładamy do pucharków (2) i do lodówki...
na to druga porcja analogicznie zrobiona tyle że zamiast " kakao" dajemy zmiskowane truskawy (lub jagody) i znowu rozpuszczoną żeltyny i fruktozy (odrobinkę) zamiast fruktozy mozna słodziku..
ja robię jeszcze na to 3 warstwę ( z 3 białka + cytryna + więcej słodizku + żelatyna w proporcji 2 łyzeczki zelatyny na 1 białko) - kolorowe lekkie i pyszne...
ważne by nie wykładac nastepnej warstwy dopóki poprzednia trochę nie zastygnie...

oryginalna szpjaza ma w sobie zółtka utarte z cukrem tu po prostu pomijamy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin