pytania.doc

(89 KB) Pobierz
Pytania dotyczące pieczenia

Pytania dotyczące pieczenia

·         Chleb przykleja się po pieczeniu do zbiornika

              Chleb w zbiorniku zostawić do ostygnięcia na około 10 minut – pojemnik przekręcić – w razie konieczności napęd haka do gniecenia poruszyć lekko tam i z powrotem. Hak do pieczenia przed pieczeniem natrzeć niewielką ilością tłuszczu.

·         Jak można zapobiec dziurom w chlebie (zrobione przez hak do gniecenia)

              Można zdjąć hak do gniecenia palcami umaczanymi wcześniej w mące, zanim ciasto po raz ostatni urośnie. Display musi, w zależności od programu pokazywać cały czas pieczenia równy 1:30 godz.. W przebiegu programu jest to faza między rośnięciem 2 i rośnięciem 3. Wskaźnik w display: RISE 2, RISE 3. Jeśli sobie tego Państwo nie życzycie, użyjcie po pieczeniu harpuna do haka. Gdy postępuje się ostrożnie, można uniknąć zrobienia większej dziury.

·         Ciasto wychodzi z formy do pieczenia podczas rośnięcia

              Zdarza się to szczególnie podczas użycia mąki pszennej, która jest bardzo kleista i dlatego lepiej rośnie.

Pomoc:

a)      Ilość mąki zmniejszyć i wyrównać z ilością pozostałych składników. Gotowy chleb jest tak czy tak duży.

b)      podgrzać 1 łyżkę stołową margaryny i polać mąkę płynną margaryną

·         Chleb rośnie, opada jednak przy pieczeniu

a)              Gdy w środku chleba powstaje dziura w kształcie litery „V”, mące brakuje kleju, ponieważ zboże posiada za mało białka (występuje podczas deszczowych lat), albo mąka jest za wilgotna.

              Pomoc: do ciasta na chleb dodać na 500 g 1 łyżkę stołową kleju pszennego

c)       Gdy chleb jest zapadnięty w środku, a zapadnięcie ma kształt lejka, może być to spowodowane tym, że

- była za wysoka temperatura wody,

- była użyta za duża ilość wody,

- mące brakuje kleju,

- poprzez otwarcie pokrywy podczas pieczenia powstał przeciąg.

·         Kiedy można otworzyć pokrywę automatu do pieczenia chleba podczas przebiegu pieczenia?

              Zasadniczo jest to możliwe zawsze wtedy, gdy trwa przebieg gniecenia. W tym czasie można uzupełniać w razie konieczności małe ilości mąki lub płynu. Aby chleb po upieczeniu miał odpowiedni wygląd, należy postępować następująco: Otworzyć przed ostatnim rośnięciem ciasta (w przebiegu programu jest to faza między rośnięciem 2 i rośnięciem 3. Wskaźnik w display: RISE 2, RISE 3) ostrożnie i na krótko pokrywę i wydrapać np. ostrym, wcześniej ogrzanym nożem tworzącą się skorupę chleba albo posypać ją ziarnami, albo posmarować pokrywę mieszkanką wody z krochmalem, tak że będzie świeciła się po upieczeniu. W danym czasie jest możliwe otwarcie automatu do pieczenia chleba po raz ostatni, w przeciwnym razie chleb opadnie.

·         Co znaczą liczby – typy przy mące?

              Im niższa jest liczba-typ mąki, tym mniej materiałów obciążających zawiera i tym jest jaśniejsza.

·         Co to jest mąka razowa?

Z wszystkich rodzajów zboża można wyprodukować mąkę pszenną, tzn. również z pszenicy. Określenie razowy znaczy, że mąka jest mielona z całych ziaren i posiada odpowiednio wysoką zawartość materiałów obciążających. Mąka pszenna razowa jest dlatego trochę ciemniejsza. Chleb razowy nie musi być ciemnym chlebem, jak się przeważnie myśli.

·         Na co należy zwracać uwagę w czasie używania mąki żytniej?

Mąka żytnia nie zawiera kleju i dlatego chleb z niej wypiekany rzadko wyrasta. Z powodu wzajemnej tolerancji składników „CHLEB ŻYTNI RAZOWY” musi być produkowany z dodatkiem zaczynu do ciasta. Ciasto rośnie tylko wtedy, gdy używając mąki żytniej, która nie zawiera żadnego kleju, stosuje się dodatkowo w co najmniej ¼ podanej ilości mąkę typu 550.

·         Co jest klejem w mące?

Im wyższa cyfra-typ, tym mniej kleju zawiera mąka i tym mniej rośnie ciasto. Najwięcej kleju posiada mąka typu 550.

·         Jakie różne rodzaje mąk istnieją i jak powinno się ich używać?

a)      mąka kukurydziana, ryżowa, kartoflana nadają się szczególnie dla alergików na gluten, lub takich, którzy cierpią na „celiakię”.

b)      mąka orkiszowa jest bardzo droga, ale również zupełnie pozbawiona środków chemicznych, ponieważ orkisz, który rośnie na jałowych glebach nie przyjmuje żadnych nawozów. Mąka orkiszowa nadaje się dlatego szczególnie dla alergików. Można użyć wszystkich przepisów, które zawierają mąki typu 405, 550 lub 1050, jak to zostało opisane w instrukcji obsługi.

c)       mąka z prosa nadaje się szczególnie dla wielokrotnych alergików. Można zastosować wszystkie przepisy, które dotyczą mąki typu 405, 550 lub 1050, jak zostało napisane w instrukcji obsługi.

d)      mąka z twardej pszenicy (DURUM) nadaje się z powodu swojej konsystencji szczególnie dla chleba –bagietek i może być zastąpiona grysikiem z twardej pszenicy.

·         Jak można lepiej tolerować świeży chleb?

Gdy doda się piure z 1 ugotowanego kartofla do mąki i razem ugniecie, wówczas świeży chleb jest lepiej tolerowany.

·         W jakim stosunku używa się środków do spulchniania ciasta?

Zarówno przy drożdżach jak i zakwasie, jakie można kupić w różnych ilościach, trzeba przestrzegać danych podanych przez producenta na opakowaniu i ilość dostosować do ilości używanej mąki.

·         Co można zrobić, gdy w smaku chleba czuć drożdże?

a)      Zredukować ilość cukru, jeśli został użyty. Chleb będzie wówczas jednak trochę jaśniejszy.

b)      Dodać do wody zwykłego octu spirytusowego. Do małego chleba = 1,5 łyżki stołowej, do dużego chleba 2 łyżki stołowe.

c)       Wodę zastąpić maślanką lub kefirem, co jest normalne i jest możliwe we wszystkich przepisach i jest zalecane ze względu na świeżość chleba.

·         Dlaczego chleb z piekarnika smakuje inaczej niż z automatu do pieczenia chleba?

Zależy to od różnej wilgotności: W piekarniku chleb wypiekany jest na dużej powierzchni i dlatego jest suchszy. Chleb z automatu do pieczenia chleba jest wilgotniejszy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PYTANIA DOTYCZĄCE AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA

 

Błąd

Przyczyna

Usuwanie problemu

Piecyk lub wyświetlacz nie działają.

 

 

 

 

Wtyczka nie została załączona.

Proszę skontrolować wtyczkę oraz załącznik.

 

 

Załącznik nie został włączony.

Rozładowała się bateria.

 

Proszę wymienić rozładowane baterie w do tego przeznaczonej kieszeni (L).

Z wnętrza piecyka lub z otworów wywietrznikowych ulatnia się dym.

 

Składniki ciasta są przyklejone do wnętrza piecyka lub do zewnętrznej strony blachy.

 

Proszę wyjąć wtyczkę z kontaktu, wyjąć blachę z piecyka i oczyścić jej zewnętrzną stronę lub wnętrze automatu.

Chleb częściowo opadł lub ciasto w dolnej części chleba jest wilgotne.

 

Chleb po jego upieczeniu i pozostawieniu w piecu w celu utrzymania ciepła pozostał za długo w formie.

Chleb należy wyjąć z formy natychmiast po upływie czasu przewidzianego w funkcji utrzymania ciepła.

Chleb źle wychodzi z formy.

 

 

 

 

 

 

Dolna część chleba przyczepiona jest do mieszadła ugniatającego.

 

 

 

 

 

Mieszadła i wałek gniotący  każdorazowo po użyciu należy dokładnie oczyścić. Dodatkowo, jeśli będzie to konieczne, można wypełnić formę na 30 minut gorącą wodą. Ułatwi to utrzymanie mieszadeł w czystości.

Składniki są źle połączone lub chleb jest źle wypieczony.

 

 

 

 

 

 

Został wybrany zły program.

 

 

 

Proszę ponownie sprawdzić wybrany program i pozostałe ustawienia.

W trakcie pracy automatu został poruszony przycisk START/STOP

Proszę nie używać już tych samych składników i rozpocząć produkcję od nowa.

W trakcie pracy automatu została kilkakrotnie otwarta pokrywa automatu.

 

 

 

 

 

Pokrywa piecyka może być otwierana tylko wówczas, gdy wyświetlacz pokazuje więcej niż półtorej godziny. Po każdorazowym otwarciu pokrywy należy się upewnić, czy jest ona dokładnie zamknięta.

Dłuższa przerwa w dostawie prądu podczas pracy automatu.

 

Proszę nie używać już tych samych składników i rozpocząć produkcję od nowa.

Rotacja mieszadeł została zablokowana.

 

Proszę sprawdzić, czy mieszadła nie zostały zablokowane przez ziarna itp. Proszę wyjąć formę i sprawdzić, czy obracają się zabieraki. Gdyby miało to miejsce, proszę odesłać przyrząd do serwisu.

Nie można załączy automat. Sprzęt wydaję ciągły sygnał. Wyświetlacz pokazuje: H:HH.

 

 

 

Automat nie wystygł jeszcze po poprzednim użyciu.

 

 

 

 

Proszę wyłączyć automat, wyciągnąć blachę i odczekać do momentu, aż automat osiągnie temperaturę pokojową. Następnie automat załączyć do kontaktu i rozpocząć pracę.

Nie można załączyć automatu  Sprzęt wydaje ciągły sygnał. Wyświetlacz pokazuje: E:E0 lub E:E1

Zaistniał problem w sterowaniu elektrycznym.

 

 

Proszę odesłać sprzęt wraz z opisem problemu do serwisu.

 

 

 

 

Błędy w przepisach

 

Błąd

Przyczyna

Naprawa błędu

(patrz poniżej)

Chleb za mocno wyrasta

- za dużo drożdży, za dużo mąki, za mało soli lub inne tego typu błędy

a/b

Chleb nie wyrasta lub wyrasta za mało

- brak lub zbyt mała ilość drożdży

- stare lub przeleżane drożdże

- zbyt ciepły płyn

- drożdże weszły w kontakt z płynem

- zła lub stara mąka

- za dużo lub za mało płynu

- za mało cukru

a/b

e

c

d

e

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin