Chleb turecki-swiateczny -------------------------------------------------------------------------------- Skladniki: Maka pszenna 1 kg Miod naturalny lub melasa 10 dag. Cukier 10 dag. Jaja 2 szt. Maslo 5 dag. Drozdze 6 dag. Rodzynki 5 dag. Migdaly mielone 3 dag. Mleko 1 szklanka Sol 1 dag. Jaja 1 szt. Mleko 2-3 lyzki. -------------------------------------------------------------------------------- Przepis: Make przesiac i ogrzac.Drozdze wymieszac z miodem,polowa mleka oraz niewielka iloscia maki,aby uzyskaly w czasie rosniecia konsystencje gestej smietany.Jaja ubic z cukrem,polaczyc z pozostalym mlekiem i rozczynem,wymieszac,dodac make.Zarobic. Do zarobionego ciasta dodac stopione maslo i dokladnie wyrobic.Pod koniec wyrabiania dodac sol i rodzynki,jeszcze przez chwile wyrabiac.Formy keksowe wysmarowac tluszczem i ulozyc w nich walki ze sporzadzonego ciasta. Formy powinny byc wypelnione ciastem w 3/4 ich wysokosci. Tak przygotowane chleby ustawic w cieplym miejscu do wyrosniecia,przykrywajac na ten czas czysta plocienna sciereczka.Przed wlozeniem do pieca wierzch ciasta posmarowac jajem roztrzepanym z mlekiem za pomoca pedzla i posypac zmielonymi migdalami.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu cieple chleby wyjmowac z foremek i ukladac na desce lub na stolnicy.
SOL1983