Chleb turecki-swiateczny.txt

(1 KB) Pobierz
Chleb turecki-swiateczny
--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Maka pszenna 1 kg
Miod naturalny lub melasa 10 dag.
Cukier 10 dag.
Jaja 2 szt.
Maslo 5 dag.
Drozdze 6 dag.
Rodzynki 5 dag.
Migdaly mielone 3 dag.
Mleko 1 szklanka
Sol 1 dag.
Jaja 1 szt.
Mleko 2-3 lyzki.

--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Make przesiac i ogrzac.Drozdze wymieszac z miodem,polowa mleka oraz niewielka iloscia maki,aby uzyskaly w czasie rosniecia konsystencje gestej smietany.Jaja ubic z cukrem,polaczyc z pozostalym mlekiem i rozczynem,wymieszac,dodac make.Zarobic.
Do zarobionego ciasta dodac stopione maslo i dokladnie wyrobic.Pod koniec wyrabiania dodac sol i rodzynki,jeszcze przez chwile wyrabiac.Formy keksowe wysmarowac tluszczem i ulozyc w nich walki ze sporzadzonego ciasta.
Formy powinny byc wypelnione ciastem w 3/4 ich wysokosci.
Tak przygotowane chleby ustawic w cieplym miejscu do wyrosniecia,przykrywajac na ten czas czysta plocienna sciereczka.Przed wlozeniem do pieca wierzch ciasta posmarowac jajem roztrzepanym z mlekiem za pomoca pedzla i posypac zmielonymi migdalami.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu cieple chleby wyjmowac z foremek i ukladac na desce lub na stolnicy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin