Składniki
· Makaron ryżowy wstążki (przyrządzić wg przepisu na --opakowaniu)
· Pierś z kurczaka (pokrojona w paski i leciutko ubita)
· przyprawa gyros
· bułka tarta
· sos sojowy ciemny
· sól, pieprz, olej
· pieczarki 1/2 kg
· śmietana
· cebula
Opis przygotowania
Mięso posypuję przyprawą gyros, sól, pieprz i sos sojowy oraz łyżka do dwóch oleju. Odstawiam.Niech się marynuje. Z pieczarek,cebuli i śmietany robimy zwykły sos pieczarkowy. Na patelni rozgrzewam olej. Do miski z mięsem dosypuje bułkę tartą i mieszam tak, by mięso pokryło się bułką. Wykładam mięso na patelnie po kawałeczku i smażę. Podawać z makaronem i sosem pieczarkowym. Mięso wykorzystuję też do chlebka pita (udaje kebaba). Czasem dokładam sałatkę.Najlepiej smakuje sałatka z pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli. Polecam.
zkliban