Małpie wstążki z makaronu ryżowego.doc

(54 KB) Pobierz

 

 

 

Małpie wstążki.

 

 

 

Składniki

·         Makaron ryżowy wstążki (przyrządzić wg przepisu na --opakowaniu)

·         Pierś z kurczaka (pokrojona w paski i leciutko ubita)

·         przyprawa gyros

·         bułka tarta

·         sos sojowy ciemny

·         sól, pieprz, olej

·         pieczarki 1/2 kg

·         śmietana

·         cebula

Opis przygotowania

Mięso posypuję przyprawą gyros, sól, pieprz i sos sojowy oraz łyżka do dwóch oleju. Odstawiam.Niech się marynuje. Z pieczarek,cebuli i śmietany robimy zwykły sos pieczarkowy. Na patelni rozgrzewam olej. Do miski z mięsem dosypuje bułkę tartą i mieszam tak, by mięso pokryło się bułką. Wykładam mięso na patelnie po kawałeczku i smażę. Podawać z makaronem i sosem pieczarkowym. Mięso wykorzystuję też do chlebka pita (udaje kebaba). Czasem dokładam sałatkę.Najlepiej smakuje sałatka z pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli. Polecam.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin