Roladki grzybowe.doc

(154 KB) Pobierz

ROLADKI Z GRZYBAMI
 http://foto2.m.onet.pl/_m/c3c2b60c537679d1c0b70efcf2c1f6a2,10,19,0.jpg
Składniki :
4 plastry szynki wieprzowej, bądź schabu, może być tez pierś z indyka, czy kurczaka
15 dag grzybów suszonych ( świeżych trochę więcej)
kilkanaście cieniutkich plastrów bekonu
1 cebula
1 kostka rosołowa
sol, pieprz,
oliwa do smażenia
   http://foto1.m.onet.pl/_m/627d7fc8f380aaf4e99e0db288483a31,10,19,0.jpg 
Wykonanie:
Mięso rozbić na cieniutkie prostokąty, posolić i popieprzyć z obu stron. Grzyby namoczyć, dokładnie umyć i ugotować ( ok 1 godz.) w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i szczypty soli.
Wyjąc i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Cebulkę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
Wyrobić farsz mieszając grzyby z cebulka i dodając do smaku sol i pieprz. W przypadku grzybów świeżych gotujemy krócej, jeśli farsz jest rzadki dodajemy bulki tartej. Można tez doda jedno jajko.
Farsz rozkładamy na płacie mięsa i zawijamy. Następnie rozkładamy paski bekonu tak, żeby lekko na siebie zachodziły i zwijamy mięso w paski.
Na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oliwy przyrumieniamy roladki, układamy każda na kawałku folii aluminiowej, zawijamy jak cukierka i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy ok 1 godziny w temp 180°C. Mięso drobiowe krócej... ok 40 min.
Z  wywaru z grzybów można zrobić sosik grzybowy do polania ziemniaków, Potrawę można podać również z makaronem, czy ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin