ROLADKI Z GRZYBAMI Składniki :4 plastry szynki wieprzowej, bądź schabu, może być tez pierś z indyka, czy kurczaka15 dag grzybów suszonych ( świeżych trochę więcej)kilkanaście cieniutkich plastrów bekonu1 cebula1 kostka rosołowasol, pieprz, oliwa do smażenia Wykonanie:Mięso rozbić na cieniutkie prostokąty, posolić i popieprzyć z obu stron. Grzyby namoczyć, dokładnie umyć i ugotować ( ok 1 godz.) w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i szczypty soli.Wyjąc i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Cebulkę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.Wyrobić farsz mieszając grzyby z cebulka i dodając do smaku sol i pieprz. W przypadku grzybów świeżych gotujemy krócej, jeśli farsz jest rzadki dodajemy bulki tartej. Można tez doda jedno jajko.Farsz rozkładamy na płacie mięsa i zawijamy. Następnie rozkładamy paski bekonu tak, żeby lekko na siebie zachodziły i zwijamy mięso w paski.Na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oliwy przyrumieniamy roladki, układamy każda na kawałku folii aluminiowej, zawijamy jak cukierka i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy ok 1 godziny w temp 180°C. Mięso drobiowe krócej... ok 40 min.Z wywaru z grzybów można zrobić sosik grzybowy do polania ziemniaków, Potrawę można podać również z makaronem, czy ryżem.
zkliban