Naleśniki po Meksykańsku.doc

(64 KB) Pobierz

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

Naleśniki po meksykańsku Sławek Kubicki

 

Czas przygotowania: 45 minut ; Czas smażenia: 45 minut ; Ilość porcji: 8

Składniki :

·         500 gram mięsa mielonego

·         Mała puszka mieszanki warzywnej mieksykańskiej

·         1 średnia cebula

·         2-3 ząbków czosnku

·         1 mały koncentrat pomidorowy

·         pieprz

·         sól

·         sos chili

·         olej do smażenia

·         CIASTO NALEŚNIKOWE:

·         2 jaka

·         1 szklanka mąki

·         3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej

·         3/4 szklanki mleka

·         szczypta soli

FARSZ:

·         Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodać mięso mielone i oprószyć je solą i pieprzem .Do podsmażanych składników dodajemy odsączoną z wody mieszankę meksykańską, koncentrat pomidorowy oraz sos chili (sosu dodajemy według uznania pamiętając jednak, że potrawa powinna być ostra)

·         3 łyżki oleju roślinnego

CIASTO NALEŚNIKOWE:

·         Składniki na ciasto ubijać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy i odstawić na kilka minut. Następnie na natłuszczonej, gorącej patelni smażymy cienkie naleśniki.

·         Gdy już mamy usmażone naleśniki nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. W ten sposób przygotowane naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin