Czas przygotowania: 45 minut ; Czas smażenia: 45 minut ; Ilość porcji: 8
· 500 gram mięsa mielonego
· Mała puszka mieszanki warzywnej mieksykańskiej
· 1 średnia cebula
· 2-3 ząbków czosnku
· 1 mały koncentrat pomidorowy
· pieprz
· sól
· sos chili
· olej do smażenia
· CIASTO NALEŚNIKOWE:
· 2 jaka
· 1 szklanka mąki
· 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
· 3/4 szklanki mleka
· szczypta soli
FARSZ:
· Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodać mięso mielone i oprószyć je solą i pieprzem .Do podsmażanych składników dodajemy odsączoną z wody mieszankę meksykańską, koncentrat pomidorowy oraz sos chili (sosu dodajemy według uznania pamiętając jednak, że potrawa powinna być ostra)
· 3 łyżki oleju roślinnego
CIASTO NALEŚNIKOWE:
· Składniki na ciasto ubijać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy i odstawić na kilka minut. Następnie na natłuszczonej, gorącej patelni smażymy cienkie naleśniki.
· Gdy już mamy usmażone naleśniki nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. W ten sposób przygotowane naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
zkliban