Zielone naleśniki
Czas przygotowania: 80 minut
Czas smażenia: 45 minut
Składniki :
Ciasto naleśnikowe : jajo mleko mąka szczypta soli pęczek natki pietruszki ( bez grubych łodyg ) Nadzienie do naleśników : 5-6 jaj ugotowanych na twardo cebula kulista trochę zielonej cebulki ( ale niekoniecznie ) sól , pieprz
Sposób przygotowania :
Do rozrobionego ciasta naleśnikowego dodać posiekaną drobno pietruszkę. Ciasto musi mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Usmażyć ok 16 cienkich naleśników ( jak na krokiety ). Jaja i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać oba składniki. Posolić i popieprzyć. Farsz smakuje jak jest bardziej doprawiony pieprzem. Następnie kłaść farsz na naleśniki i składać je na kopertę lub tak jak krokiety. Można je podawać na ciepło obsmażając je na patelni. Ale podane na zimno również smakują.
zkliban