Pikantne skrzydełka kurczaka.pdf

(41 KB) Pobierz
5857890 UNPDF
PIKANTNE SKRZYDEŁKA KURCZAKA *
Składniki:
Wykonanie:
Skrzydełka włożyć do rondla, rozpuścić kostkę rosołową
w takiej ilości wody, aby je przykrywała. Gotować pod
przykryciem do miękkości na małym ogniu.
Dokładnie wymieszać ze sobą składniki marynaty i włożyć
do niej skrzydełka na ok. 1 h. Piec na rozgrzanym ruszcie
elektrycznym z obu stron do zrumienienia. Przy braku
rusztu, krótko smażyć na patelni. Podawać z ogórkiem
konserwowym lub surówką z kwaszonej kapusty.
Zamiast skrzydełek można również użyć kurczaka, tylko
w przypadku kurczaka wskazane jest całonocne
marynowanie.
·
6 skrzydełek
kurczaka
·
1 kostka
rosołowa
Marynata:
·
1/2 łyżki sosu
sojowego lub 1/2
łyżki przyprawy
maggi
*
przepis nadesłany przez Esc
·
2 łyżki wody
·
szczypta
glutasoli
(dowolnie)
·
1/2 łyżeczki
cukru
·
1/4 łyżeczki soli
·
1 roztarty ząbek
czosnku
·
1 łyżka miodu
·
4 łyżki oleju
Zgłoś jeśli naruszono regulamin