INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE KUCHNI MIKROFALOWEJ
I. UWAGI OGÓLNE
1. Obsługę kuchni mikrofalowej można powierzyć pracownikowi, który:
- jest pełnoletni,
- przeszedł przeszkolenie w zakresie obsługi kuchni mikrofalowej
- jest zapoznany z dokumentacją techniczno-ruchowa urządzenia
- przeszedł stanowikowy instruktarz bhp,
- posiada aktualne badania lekarskie
2. Pracę przy obsłudze kuchni mikrofalowej należy wykonywać ubranym w czyste ubranie ochronne
II ZASADY BEZPIECZNEJ PRACY
1. Przed przystąpieniem do pracy należy:
- sprawdzić stan instalacji elektrycznej 220 V 50 Hz a w szczególności uziemienie
- sprawdzić czy stosowane naczynia są przeznaczone do kuchni mikrofalowej,
- sprawdzić czy urządzenie jest czyste
- podłączyć urządzenie do prądu
- potrawę we właściwym naczyniu umieścić w kuchence stawiając na tacce
- sprawdzić czy drzwiczki zostały prawidłowo zamknięte
2. Przy pomocy pokręteł lub przełączników wybrać odpowiedni program działania kuchenki ( rozmrażanie ,gotowanie, opiekanie itp. Oraz czas pracy urządzenia( kuchenka wyłączy się automatycznie)
3. Wyjąć naczynie z kuchenki używając specjalnych uchwytów i rękawic ochronnych
4. Po zakończenbiu procesu należy wymyć kuchenke pamietając o uprzednim odłączeniu prądu
5. Przy obsłudze kuchni mikrofalowej
ZABRANIA SIĘ:
- ustawienia kuchenki e bezpośredniej bliskości grzejników, zlewozmywaków, urządzeń elektronicznych itp.,
- ozostawiania włączonej kuchenki po wyjeciu naczynia z potrawą oraz uruchamiania pustego urzadzenia lub przy otwartych drzwiach
- podgrzewania produktów takich jak żółtka jajek, pomidory,wątroba ( produktów otoczonych błoną)
- częstego otwierania drzwiczek
- dotykania tylniej części drzwiczek oraz elementów metalowych wewnątrz urżadzenia
- dokonywania jakichkolwiek przeróbek i manipulowania przy przełącznikach i wyłącznikach urządzenia
- włączania uszkodzonej kuchni
- stosowania kuchni zgodnie z przeznaczeniem
III UWAGI KOŃCOWE
1. Podczas używania kuchni mikrofalowej należy przestrzegać przepisów przeciwpożarowych.
2. Należy pamietać, że zachowanie bezpieczeństwa elektrycznego polega na właściwym uziemnieniu zgodnym z normami bezpieczeństwa.
3. Należy unikać promieniowania z genaratora mikrofalowego lub innych części przenoszących energię mikrofalową.
4. W przypadku stwierdzenia awarii lub nieprawidłowości w pracy urządzenia należy natychmiast odłączyć je od sieci elektrycznej i zgłosić uszkodzenie przełożeonemu
5. Wszelkich remontów, napraw i konserwacji mogą dokonywać tylko przeszkoleni pracownicy serwisu
6. Należy dbać o zachowanie czystości i porządku na stanowisku pracy
hemeke