18 - OBSŁUGA EURO - GRILLA.doc

(31 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE EURO – GRILLA

 

1. Euro – grill służy do pieczenia, odgrzewania, gotowania, duszenia lub opiekania. Używanie urządzenia niezgodne z przeznaczeniem jest zabronione.                                                            

2. Urządzenie może uruchamiać jedynie pracownik uprzednio przeszkolony z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowisku oraz posiadający aktualne orzeczenie       lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na tym stanowisku. Ponadto obsługujący powinien być zaznajomiony z konstrukcją urządzenia oraz zasadami jego eksploatacji i obsługi – zgodnie z zaleceniami producenta.

3. Przed uruchomieniem urządzenia należy skontrolować wyposażenie stan techniczny      oraz działanie wszystkich zabezpieczeń euro - grilla.

4. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.

5. W przypadku samoczynnego wyłączenia się urządzenia przed zakończeniem pracy, jego ponowne załączenie może nastąpić po ustaleniu i usunięciu przyczyny tego faktu.

6. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania, zwłaszcza w przypadku wystąpienia niebezpieczeństwa dla obsługi.

7. Z uwagi na niebezpieczeństwo zwarcia, euro – grill nie może być używany na wolnym powietrzu.

8. Z uwagi na niebezpieczeństwo zwarcia, euro – grill nie może być czyszczony za pomocą węża z wodą.

9. Uwaga ! w czasie pracy urządzenie może się silnie nagrzać: dotyczy to przede wszystkim drzwiczek, pojemnika i górnej strony urządzenia.

10. Przed wymianą lub montażem rożna lub innego wyposażenia dodatkowego należy wyłączyć rotor.

11. Grill i piec podgrzewający należy regularnie czyścić z uwagi na bez awaryjność pracy i niebezpieczeństwo pożaru. Szczególnie ważne są: kratka wentylacyjna i wirniki.

12. Rozgrzany grill powinien być obsługiwany w rękawicach ochronnych – suchych i nie natłuszczonych.

13. Nie należy grillować produktów mrożonych.

14. Ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia należy regularnie opróżniać pojemnik na tłuszcz używając do tego celu specjalnego pojemnika z odpływem.

15. Proces grillowania powinien przebiegać przy zamkniętych drzwiach urządzenia.

16. Czyszczenie oraz wszelkie czynności konserwacyjne i naprawcze mogą być dokonywane po odłączeniu od zasilania elektrycznego – poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.

17. Naprawy może wykonywać tylko pracownik Działu Technicznego lub serwisu.

18. Środki do czyszczenia urządzenia mogą podrażniać skórę. Z tego powodu należy używać gumowych rękawic.

19. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować przełożonego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin