Krokiety z kurczaka
Składniki na 4 porcje:
4 piersi kurczaka
4 kawałki ostrego żółtego sera (długości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm)
4 łyżki startego żółtego sera (razem około 25 dag)
łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano,
majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
jajo
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
olej do smażenia
Filety delikatnie rozbij tłuczkiem na płaty, posmaruj cienko miękkim masłem, posyp obficie ziołami. Na każdej porcji połóż kawałek sera, zwiń tak, jak krokiety i zepnij wykałaczką. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jaju i tartej bułce. Obsmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
Po obsmażeniu przełóż do brytfanny, posyp serem oraz resztą ziół i zapiecz w piekarniku (15-20 minut) w temperaturze 190°C.
Krokiety podawaj z ryżem lub frytkami i surówką.
Feniks011