Sour cream cheesecake.doc

(70 KB) Pobierz
Sour cream cheesecake

Sour cream cheesecake

Składniki na spód:

·         250 g ciastek digestive

·         125 g masła, rozpuszczonego

Formę tortownicę o średnicy 22 cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć blenderem/mikserem lub potraktować wałkiem (dokładnie). Dodać roztopione masło i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na masę serową:

·         250 g serka wiejskiego (cottage cheese)

·         250 g serka śmietankowego

·         starta skórka z jednej cytryny

·         3/4 szklanki cukru pudru (165 g)

·         3 jajka

·         1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)

·         1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)

Serek wiejski przecisnąć przez sitko by zlikwidować grudki, najlepiej jednak zmiksować go blenderem. Powinien mieć gładką konsystencję. Zmiksować z serkiem śmietankowym, dodać cukier puder i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać.

Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód (masa jest bardzo rzadka, ale się tym nie przejmować - taka ma być).

Piec przez 1 godzine 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Polecam przykryć również folią od góry, wtedy sernik pozostanie śnieżnobiały.

Ochłodzony, włożyć na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :) sour cream cheesecake

Sour cream cheesecake

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin