Torcik serowy.doc

(56 KB) Pobierz
Torcik serowy (bez pieczenia)

Torcik serowy (bez pieczenia)

Składniki na spód:

·         150 g pokruszonych biszkoptów

·         100 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

·         500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu

·         250 g cukru (dałam 200 g, wg mnie to wystarczająca ilość)

·         sok z połowy cytryny

·         otarta skórka z połowy cytryny

·         aromat waniliowy

·         20 g żelatyny

·         1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny

·         150 g jogurtu naturalnego (użyłam double cream)

·         300 ml śmietany kremówki

Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy.

Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.

Użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.

Smacznego :)

Torcik serowy (bez pieczenia)

Torcik serowy (bez pieczenia)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin