Sernik z czekoladą.docx

(131 KB) Pobierz

Sernik z czekoladą

 

Składniki:

·         MASA SEROWA

·         1 kg tłustego sera

·         4 ugotowane ziemniaki (średnie)

·         40 dag cukru

·         16 g cukru waniliowego

·         8 jajek

·         20 dag masła śmietankowego

·         20 dag rodzynek sułtanek

·         2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
 

·         POLEWA CZEKOLADOWA

·         1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

·         10 łyżek śmietany kremówki 30%

·         ciastka herbatniki na spód

·         płatki migdałowe do dekoracji

 

Przepis na masę serową:

Ser i ziemniaki zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać miękkie masło i zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Następnie dodać spażone, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
 
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka herbatniki. Ciastka można posypać kakałem przez siteczko. Następnie przełożyć masę serową. Sernik piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.

 

Przepis na polewę czekoladową:

Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, aż do stopienia czekolady. Należy cały czas mieszać, aby polewa nie przypaliła się.
 
Ostudzony sernik równomiernie posmarować polewą i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin