1 kg schabu środkowego,2 jaja,3 ząbki czosnku,1 łyżeczka majeranku,250 ml mleka,100 g mąki (ok. 0.5 szkl.),1 szkl. tartej bułki,sól,pieprz.
Postępować tak, jak przy każdym schabowym, a mianowicie: wyczyścić mięso, zdjąć włókna, pokroić na 2 - 3 cm kotlety, tak, żeby każdy był z kostką albo usuwać wcześniej kości i przeznaczyć na wywar. Zbić kotlety z obu stron obuchem tasaka lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Można też wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa. Utrzeć sól z czosnkiem i odrobiną majeranku oraz pieprzu. Wysmarować kotlety z obu stron. Następnie włożyć je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalać mlekiem. Pozostawić w zalewie przez 24 h. Po upływie doby odcedzić kotlety i odstawić. Do odcedzonego mleka wbić jaja i ubić trzepaczką. Kotlety panierować obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do panierki można też dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe, tarty żółty ser, ziarna słonecznika, sezamu, płatki kukurydziane lub różne zioła: oregano, tymianek i inne.
rafal_dabrowski5