Ratatouille.doc

(26 KB) Pobierz
"Ratatouille "

"Ratatouille "

 

Składniki:

500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki),
500 g pomidorów (lub pomidory z puszki),
2 różnokolorowe papryki,
po 1 kabaczku oraz cukini i bakłażanie,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
sok. z 1 cytryny lub łyżka octu winnego,
100 ml czerwonego i wytrawnego wina,
100 ml oliwy,
świeży lub suszony tymianek,
świeża bazylia,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
ew. 10 oliwek.

 

Sposób przyrządzenia:

        Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlać wino i zaczekać, aż odparuje. Bakłażan pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i poczekać przez 0.5 h, żeby się "spocił”. Wtedy obsuszyć go na bibule i dodać do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypać tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Podawać na gorąco lub na zimno, w tym celu wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem wymieszać i udekorować natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin