Peklowanie golonki.doc

(25 KB) Pobierz
"Peklowanie golonki "

"Peklowanie golonki "

 

Składniki:

Golonka,
woda,
sól,
cukier,
liście laurowe,
ziele angielskie,
goździki.

 

Sposób przyrządzenia:

        Golonki oczyscić, opalić, oskrobać, wymyć pod bieżącą wodą, po czym ułożyć w kamiennym garnku lub beczułce. Przygotować peklówkę. Na 1 kg golonki należy przygotować ok. 1 l wody, 10 dkg soli, 1 dkg cukru, liście laurowe, ziele angielskie, 1 - 2 goździki. Wodę zagotować z solą i cukrem zdjąć z ognia i wystudzić. Do garnka z golonkami włożyć przyprawy i zalać zimną peklówką. Garnek przykryć czystą lnianą ściereczką i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu od 4 - 5 dni. Po wyjęciu z peklówki golonki przepłukać i ugotować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin