2 piersi kurczaka (ok. 400 g),5 grzybów mu-err pocietych w paski,3 cebulki zielone pocięte w 3 cm kawałki,1 papryczka chili posiekana,1 cm korzenia imbiru drobno posiekany,3 ząbki czosnku wyciśnięte.Ciasto:2 łyżki mąki ziemniaczanej,woda (ok. 2 łyżek).Marynata:1 łyżka sosu sojowego,1 łyżka wina ryżowego,0.5 łyżeczki oleju sezamowego.Sos:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,2 łyżki ciemnego sosu sojowego,2 łyżki wina ryżowego,1 łyżeczka octu winnego,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka sosu chili,1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,0.5 szklanki wody.
Kurczaka pokroić w 1.5 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20 - 30 min. 2. Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. Rozgrzać w woku 2 szkl. oleju, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Wyjąć z oleju osączyć na papierowym ręczniku. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 s mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać. Potrawę podawać ryżem lub makaronem mie (na zdjęciu).
rafal_dabrowski5