4 jajka ugotowane na twardo,2 jajka surowe,2 - 3 łyżki startego,żółtego sera,łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki,kajzerka albo bułka tarta,sól,pieprz,olej,bułka tarta do panierowania.
Z tej porcji powinno wyjść 8 kotletów. Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formowac kotlety. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z sałatą i surówkami. Dobrze pasują do nich także frytki i ziemniaki w innych postaciach.
rafal_dabrowski5