4 kotlety schabowe,1 łyżka oleju,20 dkg sera comté lub ementalera,15 dkg gotowanej szynki,1 jajo,słodka papryka w proszku,1 łyżeczka listków rozmarynu,4 gałązki rozmarynu,sól,pieprz.
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po 5 min. z każdej strony, przełożyć do natłuszczonego płaskiego naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 220º C. Ser zetrzeć. Szynkę pokroić w małą kostkę. Jajo wymieszać z solą i pieprzem, papryką i listkami rozmarynu. Dodać ser i szynkę, wymieszać, masę wyłożyć na kotlety. Mięso zapiekać ok. 15 min. na złocistobrązowo. Gałązki rozmarynu opłukać i osuszyć. Kotlety wyłożyć na talerze, udekorować gałązkami rozmarynu. Podawać np. ze smażonymi ziemniakami i sałatką warzywną.
rafal_dabrowski5