Kotlety gryczane.doc

(25 KB) Pobierz
"Kotlety gryczane "

"Kotlety gryczane "

 

Składniki:

40 dkg kaszy gryczanej,
szkl. mleka,
cebula,
4 łyżki tłuszczu,
5 dkg tartej bułki,
sól,
pieprz,
majeranek,
3 jaja,
czosnek.

 

Sposób przyrządzenia:

        Kaszę gryczaną ugotować na sypko na mleku z dodatkiem wody (2 razy więcej płynu w stosunku do kaszy). Cebulę pokrajać w plastry í przesmażyć na tłuszczu. Ostudzoną kaszę zemleć w maszynce razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę tartej bułki, jaja, ząbek czosnku i ciasto wyrobić. Uformować kotlety, obtaczać w tartej bułce i usmażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami i sosem grzybowym, oraz z surówkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin