450 g boczniaków,3 łyżki oleju,2 jajka,mała cebula,15 kromek czerstwej bułki,0.25 kostki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego,3 łyżki tartego sera,2 łyżki gęstej śmietany,łyżka tartej bułki natka pietruszki,listki świeżej bazylii,sól,pieprz.
Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 min. w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.
rafal_dabrowski5