40 dkg polędwicy lub zrazówki,1 dkg masła,5 dkg cebuli,5 pieczarek,4 ziemniaki,2 jaja,2 łyżki bulionu,oliwa.
Mięso pokrajać na porcje, nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą i dopiero lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło, wrzucić najpierw cebulę, pokrajaną w plasterki i zaraz na tę cebulę położyć mięso. Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia. Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą. Po jednej stronie położyć obok mięsa duszone w maśle pieczarki, po drugiej - ziemniaki pokrajane w talarki, uprzednio ugotowane w wodzie. A po dwóch stronach przeciwległych - po jednym jajku. Gdy jaja się zetną, podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół z patelnią blaszaną, postawiwszy ją na talerzu.
rafal_dabrowski5