Sernik wiedenski.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki: 	

    * CIASTO
    * 50 dag sera
    * 3 jajka
    * 1/3 kostki mas�a
    * 1 szklanka cukru
    * 1 cukier waniliowy
    * 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
    * 2 �y�eczki proszku do pieczenia
    * 5 dag rodzynek
       
    * POLEWA
    * 1 tabliczka czekolady twardej
    * 3 �y�ki mas�a

Przepis na ciasto: 
	Ser zmieli� razem z mas�em. 
��tka utrze� z cukrem i cukrem waniliowym do bia�o�ci i doda� do sera.
 Nast�pnie do masy serowej doda� m�k� ziemniaczan� wymieszan� z proszkiem do pieczenia.
 Na koniec doda� op�ukane i osuszone rodzynki oraz ubit� na sztywno pian� z bia�ek i delikatnie wymiesza�.
 
Mas� prze�o�y� do tortownicy wy�o�onej papierem do pieczenia i wyr�wna� powierzchni�.
 Piec oko�o 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na z�oty kolor.
 Upieczony sernik pozostawi� przez kilka minut w wy��czonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyj�� i ostudzi�. 
Gdy ostygnie, wyj�� z formy i pola� gor�c� polew� czekoladow�.

Przepis na polew�: 
Czekolad� rozpu�ci� w rondelku razem z mas�em. Gor�c� pola� ostudzony sernik. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin