225 g masla w pokojowej temperaturze 100 g ( 1/2 szklanki) cukru 1 lyzeczka esencji waniliowej 270 g ( 2 szklanki) maki 1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzech�w wloskich lub pekan�w 1/2 szklanki drobno pokruszonych w rekach chips�w ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych) 2 � 3 lyzki cukru do posypania Nagrzac piekarnik do 180 stopni C. Wylozyc blachy papierem do pieczenia. W duzej misce ubic mikserem maslo z cukrem do uzyskania bialej puszystej masy ( okolo 5 minut). Dodac wanilie i ubic. Dodac make, orzechy i chipsy. Dokladnie wymieszac mikserem na malych obrotach. Z uzyskanej masy formowac kulki o srednicy 2- 3 cm. Wykladac je na blachy w odstepie 5 cm. Posmarowac maslem dno szklanki. Maczac w cukrze, przykladac do kulek z ciasta i naciskac do uzyskania placuszk�w grubosci 6 mm. Ponownie maczac dno szklanki w cukrze i przykladac do ciastek bez naciskania, aby pokryc je cukrem. Piec okolo 10 -14 minut do lekkiego zarumienienia brzeg�w ciasteczek. Studzic 2 � 3 minuty na blachach, a nastepnie na azurowych podstawkach. dodane przez/ kucharz-zawodowiec
ewaz1954