Niezwykle kruche ciasteczka z orzechami i chipsami wg Ayn.txt

(1 KB) Pobierz
225 g masla w pokojowej temperaturze

100 g ( 1/2 szklanki) cukru

1 lyzeczka esencji waniliowej

270 g ( 2 szklanki) maki

1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzech�w wloskich lub pekan�w

1/2 szklanki drobno pokruszonych w rekach chips�w ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych)

2 � 3 lyzki cukru do posypania

Nagrzac piekarnik do 180 stopni C.

Wylozyc blachy papierem do pieczenia.

W duzej misce ubic mikserem maslo z cukrem do uzyskania bialej puszystej masy ( okolo 5 minut). 

Dodac wanilie i ubic. Dodac make, orzechy i chipsy. Dokladnie wymieszac mikserem na malych obrotach.

Z uzyskanej masy formowac kulki o srednicy 2- 3 cm.

Wykladac je na blachy w odstepie 5 cm.

Posmarowac maslem dno szklanki. Maczac w cukrze,

 przykladac do kulek z ciasta i naciskac do uzyskania placuszk�w grubosci 6 mm.

 Ponownie maczac dno szklanki w cukrze i przykladac do ciastek bez naciskania, aby pokryc je cukrem.

Piec okolo 10 -14 minut do lekkiego zarumienienia brzeg�w ciasteczek.

Studzic 2 � 3 minuty na blachach, a nastepnie na azurowych podstawkach.

dodane przez/
kucharz-zawodowiec
Zgłoś jeśli naruszono regulamin