Pieprzowka.doc

(19 KB) Pobierz
Pieprzowka

Pieprzowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
20 ziaren pieprzu czarnego,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Do butelki z wodka wrzucic pieprz, wymieszac, butelke szczelnie zakorkowac.
Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad pieprzu.
2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do rozpuszczenia
cukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki. Po ostudzeniu
dodac do wodki.
3. Wodke wymieszac i przed spozyciem odstawic na 2-3 dni.
- Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy dodac nieco wiecej
pieprzu lub uzyc wodki o mocy 45ż.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 26.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin