Wiśniówka na miodzie.doc

(20 KB) Pobierz
Wiśniówka na miodzie

Wiśniówka na miodzie
Zestaw na 1 litr wodki.
300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowka
polslodka"),
10 ml zaprawy waniliowo-korzennej (patrz przepis "wisniowka
slodka"),
20 ml nalewu wisniowo-pestkowego (patrz przepis "wisniowka
polslodka"),
400 ml syropu cukrowo-miodowego,
300 ml spirytusu o mocy 95ż.
Syrop miodowo-cukrowy:
250 g cukru,
100 g miodu,
5 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego,
250 ml wody.

1. W wysokim garnku podgrzac wode. Gdy bedzie goraca, wsypac cukier, rozpuscic
go i doprowadzic ciecz do wrzenia, po czym dodac miod i znowu powoli gotowac, uwazajac, by zawartosc nie wykipiala. Zbierac i usuwac brudna piane.
2. Gdy powstawanie piany ustanie, dodac kwasu cytrynowego, gotowac jeszcze
10-15 min. Otrzymany syrop przelac do sloika.
3. Do morsu wisniowego dodac nalew wisniowo-pestkowy, zaprawe waniliowo-korzenna i syrop cukrowo-miodowy, dobrze wymieszac, a nastepnie powoli, ciagle
mieszajac, dodac spirytus.
4. Otrzymany zestaw odstawic na 3-4 miesiace. Gdy sie sklaruje, przefiltrowac
przez wate i rozlac do butelek.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 40.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin