amatorska uprawa pieczarki ( ziarnista )(1).odt

(28 KB) Pobierz

FORM-PLAST-CERAMIX

Jacek Łoboz

43-100 Tychy

509043301

                           

 

                                                                 Amatorska uprawa pieczarki

 

              Uprawę pieczarek prowadzi się , niezależnie od metody , na podłożu z obornika końskiego lub na podłożu zastępczym ze słomy i kurzaka . Może być ona zakładana na otwartym terenie lub w pomieszczeniach . Pora zakładania uprawy zależy od warunków , jakimi dysponujemy . Uprawa w pomieszczeniach ogrzewanych może odbywać się przez cały rok . Pomieszczenia nieogrzewane i otwarty teren w ogrodzie uniemożliwiają prowadzenie uprawy w okresie , kiedy temperatury mogą hamować wzrost grzybni i ujemnie wpływać na plonowanie .

 

1 UPRAWA NA OTWARTEJ PRZESTRZENI

 

              Uprawę na otwartym terenie można zakładać od 15 kwietnia do końca lipca .

              Wybieramy miejsca zacienione pod krzewami i drzewami , wzdłuż muru lub żywopłotu

              Na 1 m / kw uprawy potrzeba 200 kg podłoża po fermentacji .

              Położe szczepi się grzybnią ziarnistą pieczarki w ilości 0,5 kg na 100 kg podłoża . Grzybnię należy dobrze wymieszać z podłożem a następnie ułożyć zagon .

              Do założenia uprawy można wykożystać inspekt , który przed wypełnieniem trzeba wyłożyć folią .

              Podłoże na zagonie dobrzeubijamy – przykrywamy papierem i matami ( folia ) . Okrycie zagonu zapobiega wysychaniu ora nadmiernemu przelaniu podłoża oraz utrzymuje optymalną temperaturę dla wzrostu grzybni . Najlepsza tem podłoża to 25 stopni Celcjusza . Jeśli tem wzrośnie należy zdjąć część okrywy .

              Po 14 -25 dniach na powierzchni pojawią się strzępki grzybni – Zdejmujemy okrywę z papieru i nakładamy ziemię okrywową – warstwa do 5 cm ( ziemia okrywowa jest niezbędna do tworzenia się owocników ) . Ponownie zakładamy okrywę z papieru – papier zwilżamy spryskiwaczem .

              Po kiulku dniach kiedy grzybnia pojawi się tuż pod powierzchnią okrywy zdejmujemy papier .

              Zagon przeczesujemy małymi grabkami na głębokość 1 cm – pozwala to na lepsze wiązanie owocników .

              Podlewamy małymi dawkami wody – w trakcie deszczy należy zakryć zagon aby nie przemoczyć całego podłoża .

              Owocniki twożyć się będą przez 3 do 4 miesięcy z przerwami

 

2 UPRAWA W POMIESZCZENIACH ZAMKNIĘTYCH

              Uprawę w pomieszczeniach prowadzimy jeśli tem wacha się od 10 do 16 stopni Celcjusza .

              Podłoże o obornika końskiego wymieszać z grzybnią , umieścić w workach foliowych ( dobre są worki o szer 80 cm , napełnia się je 30 – 40 kg podłoża z grzybnią co daje po ubiciu średnicę 50 cm i wysokość 30 cm , worki można ustawiać bezpośrednio na podłodze , na 1 m/kw powinny przypadać 2 worki , worki w górnej częćci związujemy pozostawiając jednak niewielki otwór umożliwiający wymianę powietrza )

              Po przerośnięciu podłoża grzybnią worki otwieramy – folię ścinamy lub wywijamy

              Przeczesujemy powierzchnię na głębokość 1 cm – zapobiegnie to gniciu owocników a jednocześnie pozwoli na leprzy przerost w okrywę ciężką

              Nakrywamy okrywą ciężką – ziemi  5 cm codziennie zraszamy , dla lepszego utrzymywania wlgoci lepiej przykryć papierem – codziennie zraszamy wodą nie więcej niż 0,5 l na jeden worek

              Po wrośnięciu się grzybni w okrywę na wysokość ok 5 mm pod jej powierzchnią papier zdejmujemy i rozpoczynamy wietrzenie

              Owocniki pojawiać się będą przez około 2 do 3 miesięcy w kilku rzutach .

 

                                                                                    UWAGA !!!!!

                            GRZYBNIĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

Zgłoś jeśli naruszono regulamin