Pikantna zupa paprykowa.doc

(25 KB) Pobierz
PASZTECIKI Z BAKŁAŻANAMI

PIKANTNA ZUPA PAPRYKOWA

 

Składniki (4 porcje):

 

·         4 strąki żółtej papryki (po 20 dag)

·         3/4 litra rosołu warzywnego

·         1 duża cebula

·         2 pęczki bazylii

·         1/2 pojemnika (10 dag) kremówki

·         2 duże ząbki czosnku

·         4 łyżki oliwy

·         2 łyżki startego parmezanu

·         po 2 łyżki masła i kwaśnej śmietany

·         1 łyżka migdałów

·         1 łyżka octu

·         sól, pieprz

 

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać rosół, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.

Przygotować sos ziołowy: listki bazylii, ząbki czosnku i migdały zmiksować z oliwą, parmezanem i octem. Połączyć z kwaśną śmietaną i pieprzem.

Paprykę i cebulę zmiksować w wywarze, zaciągnąć kremówką.

Rozlać zupę na 4 talerze, wszystkie porcje udekorować dużymi kleksami sosu ziołowego.

Resztę sosu podawać osobno.

Czas przygotowania: ok. 35 min.

1 porcja: 510 kcal.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin