PIKANTNA ZUPA PAPRYKOWA
Składniki (4 porcje):
· 4 strąki żółtej papryki (po 20 dag)
· 3/4 litra rosołu warzywnego
· 1 duża cebula
· 2 pęczki bazylii
· 1/2 pojemnika (10 dag) kremówki
· 2 duże ząbki czosnku
· 4 łyżki oliwy
· 2 łyżki startego parmezanu
· po 2 łyżki masła i kwaśnej śmietany
· 1 łyżka migdałów
· 1 łyżka octu
· sól, pieprz
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać rosół, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
Przygotować sos ziołowy: listki bazylii, ząbki czosnku i migdały zmiksować z oliwą, parmezanem i octem. Połączyć z kwaśną śmietaną i pieprzem.
Paprykę i cebulę zmiksować w wywarze, zaciągnąć kremówką.
Rozlać zupę na 4 talerze, wszystkie porcje udekorować dużymi kleksami sosu ziołowego.
Resztę sosu podawać osobno.
Czas przygotowania: ok. 35 min.
1 porcja: 510 kcal.
stachowiak671