Dorsz zapiekany z pomidorami.rtf

(6 KB) Pobierz
Dorsz zapiekany z pomidorami

Dorsz zapiekany z pomidorami

 

Składniki:

60 dag filetów

50 dag pomidorów

5-6 ząbków czosnku

2 łki soku z cytryny

szczypta tymianku

3 łki posiekanej natki pietruszki

3 łki masła

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj roztartym z solą czosnkiem i pod przykryciem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

 

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dość grube plastry. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż filetami, przykryj je pomidorami, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i ł posiekanej natki pietruszki. Następnie polej stopionym masłem, przykryj folią aluminiową i wstaw na 30-35 minut do nagrzanego piekarnika. Pod koniec zapiekania na krótko zdejmij folię.

 

Przed podaniem - z ryżem lub ziemniakami - posyp posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin