Pascha z mango.doc

(20 KB) Pobierz
Pascha z mango

Pascha z mango

 

Składniki

0,5 kg soft tofu

1 dojrzałe mango

sok z 1/2 cytryny

0,5 litra mleka kokosowego

6 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

garść suszonych moreli

50 g migdałów pokrojonych w słupki

3 łyżeczki agar-agar

szczypta szafranu

olej z czerwonej palmy lub olejek różany do smarowania blachy

 

Sos do polania paschy

łyżka soku z limonki

łyżka słodu ryżowego

skórka otarta z 1/2 limonki

 

Przygotowanie

Szafran zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Obieramy mango, oddzielamy od pestki i miksujemy z tofu, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mleko kokosowe miksujemy z agarem, zagotowujemy i dodajemy szafran. Po czym mieszamy z tofu wymieszanym z mango i cukrem. Kroimy morele w paski. Dodajemy migdały i pokrojone morele. Mieszamy i całość wlewamy do foremki wysmarowanej olejem palmowym lub olejkiem różanym. Odstawiamy w chłodne miejsce aż stężeje i następnie przekładamy na talerz. W przepisie tym tofu z dodatkiem soku z cytryny możemy zastąpić serem trzykrotnie mielonym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin