Chleb pszenny na jajach i miodzie.doc

(76 KB) Pobierz
Chleb pszenny na jajach i miodzie

Chleb pszenny na jajach i miodzie

chleb na jajkach i miodzie

Składniki na 2 bochenki:

·         1 paczka suszonych drożdży

·         1,5 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)

·         2 jajka (w temperaturze pokojowej)

·         1/4 szklanki miodu

·         2 łyżeczki soli

·         1/4 szklanki stopionego i ostudzonego masła, margaryny lub smalcu

·         2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej

·         3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

W dużej misce zrobić rozczyn drożdży z wodą, odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Dodać jajka, miód, sól, tłuszcz i mąkę. Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (około 1-1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyrobić raz jeszcze, podzielić na 2 części. Uformować bochenki i wyłożyć do natłuszczonych form o wymiarach 20 x 11 cm. Nakryć, pozostawić znów po wyrośnięcia na około 45 - 60 minut. 

Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż stukając w dno bochenka usłyszymy głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin