Cytrynowe kwadraciki.doc

(92 KB) Pobierz
Cytrynowe kwadraciki

Cytrynowe kwadraciki

Cytrynowe kwadraciki

Składniki na ciasto:

·         225 g mąki

·         65 g cukru

·         1,5 łyżeczki cukru waniliowego

·         225 g masła o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.

Składniki na krem cytrynowy:

·         6 średnich jajek

·         300 g cukru

·         60 g mąki

·         skórka starta z 2 cytryn

·         150 ml soku z cytryny

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.

Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.

Ponadto:

·         cukier puder do posypania

Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin