Sałatka gyros
Składniki:0,5 kg piersi kurczaka4 małe cebule6 ogórków konserwowych1 puszka kukurydzy1 kapusta pekińska4 łyżeczki przyprawy grosłyżeczka vegety1 szklanka przegotowanej ciepłej wody2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzchmajonez, ketchup pikantnySposób przyrządzenia:Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić
burdzykewa