Pałeczki niefermentujące.doc

(69 KB) Pobierz
Diagnostyka pałeczek Gram-ujemnych niefermentujących glukozy

Pałeczek Gram-ujemne niefermentujące glukozy.

Pałeczki niefermentujące glukozy są to pałeczki tlenowe, nie wytwarzające przetrwalników, które charakteryzuje brak zdolności fermentacji glukozy, tzn. rozkładania glukozy bez udziału tlenu.

Klasyfikacja pałeczek Gram-ujemnych niefermentujących (wybrane rodzaje)

Rodzina: Pseudomonadaceae - pałeczki ruchome - rzęski biegunowe
Rodzaj: Pseudomonas              Gatunek:               P. aeruginosa

P. fluorescens

P. putida

P. stutzeri

P. mendocina

P. alcaligenes

Rodzaj: Burkholderia              Gatunek:              B. mallei

B. pseudomallei

B. cepacia

B. picketti

B. gladioli

Rodzaj: Comamonas              Gatunek:              C. acidovorans

C. terrigena

C. testosteroni

Rodzaj: Brevundimonas              Gatunek:              B. diminuta

B. vesicularis

Rodzaj: Stenotrophomonas              Gatunek:              S. maltophilia

Rodzaj: Sphingomonas              Gatunek:              S. paucimobilis

S. parapaucimobilis

S. yanoikuyae

S. adhesiva

S. capsulata

Rodzina: Methylococcaceae Rodzaj: Methylobacterium Rodzaj: Roseomonas

Rodzaj: Balneatrix

Rodzina: Alcaligenaceae - pałeczki ruchome - wkołorzese

Rodzaj: Alcaligenes              Gatunek:              A. faecalis

A. piechaudii

A. xylosoxidans spp. xylosoxidans

A. xylosoxidans spp. denitrificans

Rodzaj: Bordetella

Rodzina: Rhizobiaceae - pałeczki ruchome - wkołorzese

Rodzaj: Achromobacter Rodzaj: Agrobacterium Rodzaj: Ochrobactrum Rodzaj: Oligella

Rodzina: Cytophagaceae — pałeczki nieruchome oksydazo-dodatnie
Rodzaj: Flavobacterium              Gatunek:              F. breve

F. gleum

F. indologenes

F. meningosepticum

F. odoratum

 

Rodzaj: Sphingobacterium

Rodzaj: Weeksella              Gatunek:              W. virosa

W. zoohelcum

Rodzaj: Moraxella              Gatunek:              M. lacunata

M. nonliąuefaciens M. osloensis M. phenylpryuvica M. atlantae

Pałeczki nieruchome — oksydazo-ujemne

Rodzaj: Acinetobactęr              Gatunek:              A.              calcoaceticus

A.              baumannii

A.              haemolyticus

A.              lwoffii

A.              junii

A.              johnsonii

Pałeczki te są obecnie częstą przyczyną zakażeń szpitalnych pacjentów z chorobami zagrażającymi życiu i z obniżoną odpornością organizmu. Wywołują one:

·         posocznice

·         zakażenia układu oddechowego

·         septyczne zapalenie stawów

·         zakażenia układu moczowego

·         pooperacyjne i pourazowe zakażenia ran

·         zapalenie spojówek i inne

Miejscem ich naturalnego występowania jest woda. gleba, ścieki i żywność. Mogą rozwijać się w ubogich w składniki odżywcze środowiskach. Stanowią również składnik mikroflory skóry (pachy, pachwiny, przestrzenie międzypalcowe) i są często przenoszone na rękach pacjentów i personelu szpitalnego (Acinetobactęr!).

Charakteryzują się wieloraką opornością na antybiotyki. Niektóre (np. Acir.etobacier) są oporne na wszystkie betalaktamy z grupy penicylin, inne (np. Stenotrophomonas maltophilia) na imipenem lub (Burkholderia cepacia) na gentamycynę.

Identyfikacja

Uwzględnia się takie cechy biochemiczne jak:

·         zdolność do fermentacji i oksydacji glukozy

·         zdolność do wzrostu na podłożu Mac Conkeya (nie rosną lub wzrost zahamowany: Fłavobacterium,Moraxella)

·         aktywność oksydazy cytochromowej (oksydazo-ujemne Acinetobactęr)

·         ruch (ruchu nie wykazują: Acinetobactęr, Flavobacterium, Moraxella)

·         wytwarzanie barwnika

·         hydroliza mocznika

·         redukcja azotanów

·         wytwarzanie indolu

·         dekarboksylacja aminokwasów

·         hydroliza eskuliny

 

W praktyce wykorzystuje się gotowe zestawy umożliwiające identyfikację do gatunku np. API 20NE, ID 32 GN w ramach systemu ATB Expression firmy bioMerieux.

1. Pseudomonas aeruginosa

Pałeczka ropy błękitnej, tlenowa, szeroko rozpowszechniona w przyrodzie (gleba, woda, ścieki, rośliny, owady, zwierzęta), chorobotwórcza dla roślin, owadów i zwierząt.

 

Zakażenia przez nią wywoływane najczęściej rozpoczynają się w miejscach wilgotnych np.

·         przy rurce tracheotomijnej

·         cewnikach

·         w miejscach oparzeń

·         uchu zewnętrznym („ucho pływaka")w ranach

·         zakażenia dróg moczowych

·         zakażenia dolnych dróg oddechowych

·         zapalenie rogówki, zakażenie wrzodu rogówki, zakażenie głębokie gałki ocznej

·         bakteriemie i posocznice

·         zapalenie wsierdzia

·         zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych

·         ropnie mózgu

·         zakażenia kości i/lub stawów

·         endocarditis

 

Wytwarza barwniki fenazynowe, rozpuszczalne w wodzie i dyfimdujące do podłoża:

·         fluoresceina (piowerdyna) - barwnik fluoryzujący

·         piocyjanina (barwnik niebieski)

·         piorubryna (czerwony)

·         melanina (brązowy)

Szczepy szpitalne Pseudomonas aeruginosa mogą nie wytwarzać barwników!

 

Czynniki, które decydują o chorobotwórczości Pseudomonas aeruginosa:

·         egzotoksyna A

·         enterotoksyna (enteriłis, biegunka 5-dniowa w klimacie tropikalnym)

·         ciepłochwiejna fosfolipaza C (lecytynaza)

·         ciepłostały glikolipid wywołujący hemolizę krwinek w temp. 22-37°C

·         leukocydyna (uwalniana po lizie komórek - cytotoksyczne działanie na ludzkie leukocyty)

·         enzymy proteolityczne (elastaza, kolagenaza, żelatynaza, fibrynolizyna)

·         otoczka alginianowa, która jest zbudowana z polimeru kwasów marmurowego i glukuronowego. Szczepy wydzielające ten związek mają wygląd śluzowaty (połyskujący).

Rutynowa diagnostyka Pseudomonas aeruginosa

a)            posiew materiału na:

              podłoże wybiórcze z cetrymidem (bromek cetylotrójmetyloamonowy 0.02% i kwas nalidyksowy 15 mg/l jako czynniki selektywne) np. Agar Pyocyanosel bioMerieux (może służyć do bezpośredniego posiewu kału, ropy lub moczu; zalecany do wykrywania P. aeruginosa w żywności i wodzie; używany zarówno w badaniach systematycznych w warunkach szpitalnych jak i w przemyśle - skażenie powierzchni, aparatury, przyrządów, środków antyseptycznych itd.) - obserwacja wytworzenia piocyjaniny i fluoresceiny (w świetle lampy UV) po inkubacji 24-48 godzinnej w temp. 35°C

              podłoże King B z nitrofurantoiną (zahamowanie rozwoju większości pałeczek Gram-ujemnych) - po 24 godzinnej inkubacji w temp. 35-37°C obserwacja w świetle lampy UV zielonej, niebieskiej lub zielono-żółtej fluorescencji. Pseudomonas aeruginosa wzrasta również na zwykłym podłożu agarowym i agarowym z dodatkiem 5% krwi baraniej, tworząc duże, szaro-brązowo-żółte kolonie (Morfologia kolonii: S-gładka, R-szorstka, M-...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin