Odzywianie a zdrowie młodzieży.pdf
(
2171 KB
)
Pobierz
JAKOŚĆ
„Od ywianie a zdrowie m odzie y”
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Wieruszowie
mgr in . Karolina Krawczyk - Borowiec
Agnieszka Lerka - sta ystka
ż
25.01.2008r.
ż łż
ż
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE
Przez prawidłowe żywienie rozumie się:
•
regularne spożywanie takich pokarmów, które
dostarczają organizmowi optymalnych ilości energii,
•
zalecanych składników odżywczych, we właściwych
proporcjach z odpowiednią częstotliwością.
Źródło: Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Warszawa,
Instytut Danone, 1998
Aby mówić o prawidłowym odżywianiu należy
pamiętać podstawowe zasady:
Racjonalne żywienie
Polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi
wszystkich niezbędnych składników odżywczych
w ilościach i proporcjach odpowiadających jego
potrzebom, zapewniających prawidłowy rozwój, dobre
samopoczucie i pełnię zdrowia.
Współcześnie młodzież wzoruje się na bombardujących
ze wszystkich stron „ideałach” dotyczących wyglądu
oraz reklamach modnych restauracji typu
Fast-Food oraz „trendy” przekąsek
jak słodycze, chipsy i frytki.
Plik z chomika:
morgana21
Inne pliki z tego folderu:
żywienie dzieci w wieku przedszkolnym.pdf
(3200 KB)
Odzywianie a zdrowie młodzieży.pdf
(2171 KB)
Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach.pdf
(10822 KB)
Odzywianie a zdrowie młodzieży.pdf
(2171 KB)
Zdrowa kuchnia dla dzieci.pdf
(17641 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alergologia
Chemia żywności
Edukacja zdrowotna
farmakologia
Fizjologia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin