Zupa z soczewicyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.100 g soczewicy czerwonej lub brazowej,500 g pomidorow,1 cebula,2 marchewki,1 lisc laurowy,1/2 lyzeczki tymianku,2 lyzki oleju slonecznikowego,1 l wywaru z swiezych jarzyn lub wody,sol, pieprz,kilka listkow swiezej miety do przybrania.1. Soczewice umyc, zalac goraca woda, odstawic. Po 30 min odcedzic.2. Marchewke obrac, oplukac, pokroic w cienkie plasterki. Obrana cebule drobnoposiekac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skory, pokroic w kostke.3. W garnku rozgrzac olej. Wlozyc cebule i marchewke. Smazyc 2-3 min. Dodac soczewice, pomidory i lisc laurowy. Wlac wywar. Gotowac na malym ogniu, az soczewica bedzie miekka (ok. 50 min). Pod koniec gotowania dodac tymianek, soli pieprz. Podawac z grzankami z chleba pelnoziarnistego lub drobnym makaronem.4. Do zupy mozna rowniez dodac kilka lyzek jogurtu lub zmiksowac n niewielkailoscia mleka i podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 50.
mysteryplantasia