Rozgrzewająca zupa.rtf

(9 KB) Pobierz
Rozgrzewaj¹ca zupa

Rozgrzewająca zupa

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg wołowiny

1 pierś kurczaka

30 dag kiełbasy (np. toruńskiej)

8 dag wędzonego boczku

20 dag białej fasolki

6 ziemniaków

6 średnich marchewek

4 średnie cebule

główka kapusty (750 g)

pół puszki fasolki szparagowej

2 szklanki oleju

3 pęczki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2-3 strąki papryki chili

2 liście laurowe

łeczka ziarenek pieprzu

półczka świeżego tymianku

Ziarenka Smaku WINIARY

mielony pieprz, sól

 

Fasolę namocz w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc).

 

W garnku wysmaż boczek na chrupiące skwarki. Wlej 1,5 litra wody, dodaj 3 łeczki soli, ziarnka pieprzu i liście laurowe, całość zagotuj. Następnie osącz fasolę. Umyj wołowinę i tymianek. Włóż wołowi, związany tymianek i fasolę do wrzącej wody, wszystkie składniki gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny.

 

Obierz cebule i pokrój je w paski. Oczyść marchewki i ziemniaki, pokrój w grube talarki. Oczyść główkę kapusty, przekrój ją na ćwiartki, wytnij głąb, a następnie kapustę posiekaj. Teraz umyj pierś kurczaka, włóż razem z pokrojonymi warzywami do garnka z mięsem. Gotuj wszystko pod przykryciem 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kiełbasę.

 

Przygotuj ziołową pastę. Opłucz i osusz natkę pietruszki. Czosnek, strąki chili i pietruszkę drobno posiekaj, potem wsyp do średniej miski. Wlej olej, całość wymieszaj, dopraw Ziarenkami Smaku i pieprzem.

 

Wyjmij z garnka pierś kurczaka, wołowinę i kiełbasę. Wyluzuj pierś kurczaka, zdejmij skó, a mięso pokrój na kawałki. Wołowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę na plasterki. Wyjmij z garnka tymianek i listki laurowe, dodaj fasolkę szparagową. Pokrojone mięso wrzuć z powrotem do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem.

 

Pastę ziołową podawaj w małej miseczce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin