Rolada z boczku.rtf

(6 KB) Pobierz
Rolada z boczku

Rolada z boczku 

 

Składniki na 20 porcji:

1,5 kg surowego boczku (cienki płat bez skóry)

40 dag mielonego mięsa

czerstwa bułka (kajzerka)

jajo

2 ząbki czosnku

łka majeranku

łeczka oregano

pieprz cayenne

l

 

Boczek opłucz, osusz, posól i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie lekko rozbij tłuczkiem.

 

Buł namocz w wodzie i odciśnij, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

 

Mięso mielone wymieszaj z buł, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pieprzem cayenne, a na koniec posól. Farsz ten równomiernie rozsmaruj na płacie boczku, zwiń go wzdłszego brzegu i obwiąż sznurkiem.

 

Roladę włóż do posolonej wrzącej wody, ugotuj na małym ogniu do miękkości (około półtorej godziny). Z ostudzonej rolady zdejmij sznurek i pokrój ją w plastry.

 

Podaj z chrzanem lub musztardą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin