Kotlety wieprzowe w czerwonym winie.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotlety wieprzowe w czerwonym winie

Kotlety wieprzowe w czerwonym winie

 

Składniki:

4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub schabu)

3 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

niepełna szklanka czerwonego wytrawnego wina

2 łki drobno posiekanej natki pietruszki

l

pieprz

ponadto:

bagietka lub ziemniaki zwody i zielona sałata mieszana

Sos sałatkowy francuski WINIARY przygotowany wg przepisu na opakowaniu

 

Kotlety lekko rozbij tłuczkiem - posyp je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zrumień kotlety na średnim ogniu (po 3 minuty z każdej strony), a następnie wyjmij na talerz.

 

Do tego samego rondla dodaj czosnek i natkę i podsmaż je - mieszając - przez minutkę, a następnie wlej połowę wina. Do tego sosu włóż usmażone kotlety, doprowadź go do wrzenia i pogotuj 10 minut pod przykryciem i na małym ogniu.

 

W tym czasie przygotuj zieloną sałatę.

 

Gotujące się kotlety zalej pozostałym winem i podduś do miękkości (10-15 minut).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin