· 150g ziemniaków
· 1 łyżeczka masła roślinnego
· 250ml rosołu warzywnego
· 50 g pieczarek
· sól
· świeżo zmielony biały pieprz
· tarta gałka muszkatołowa
· 2 łyżki kwaśnej śmietany
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Połowę masła roślinnego rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać rosołem. Gotować 15 minut pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe masło rozgrzać, smażyć na nim pieczarki, cały czas mieszając. Grzyby przełożyć do zupy. Całość gotować jeszcze 2 minuty. Kartoflankę przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką. Śmietanę wymieszać z natka pietruszki, przełożyć do zupy.
jawjol