Kartoflanka z pieczarkami.doc

(22 KB) Pobierz
Kartoflanka z pieczarkami

Kartoflanka z pieczarkami

 

Składniki

·         150g ziemniaków

·         1 łyżeczka masła roślinnego

·         250ml rosołu warzywnego

·         50 g pieczarek

·         sól

·         świeżo zmielony biały pieprz

·         tarta gałka muszkatołowa

·         2 łyżki kwaśnej śmietany

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·          

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Połowę masła roślinnego rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać rosołem. Gotować 15 minut pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe masło rozgrzać, smażyć na nim pieczarki, cały czas mieszając. Grzyby przełożyć do zupy. Całość gotować jeszcze 2 minuty. Kartoflankę przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką. Śmietanę wymieszać z natka pietruszki, przełożyć do zupy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin